Jó reggelt, Miskolc! – Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, heti horoszkóp

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk ma

Hétfőn többnyire derült, napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Borsod megyében a keleti-északkeleti szél lehet élénk. Hajnalban 5-7 fokot mérhetünk, északon, délutánra 20 és 21 fok közé melegszik a levegő.

Heti horoszkóp

Kos: Valaki olyasmit mondhat neked a hét során, ami kiveri nálad a biztosítékot. Egy szerdai Merkúr-Jupiter szembenállás sajnos az egész hetedre rányomja a bélyegét, vagyis több konfliktussal is számolnod kell. Ez az egész ugyanakkor arról szól, hogy végre meg tudd oldani a nézeteltéréseket anélkül, hogy bárkit megsértenél és/vagy sérüljön az illető.

Bika: Sajnos munkahelyi szóváltásba keveredhetsz ezen a héten. Olyan bolygószembenállás lesz az égen, amely szerint itt az ideje, hogy felszínre kerüljenek az ellentétes nézőpontok. Az is látszik, hogy neked ebben most nem jut aktív szerep. A legfontosabb, hogy megőrizd a türelmedet! Hidd el, hamar elcsendesednek az indulatok hullámai. A hét második felében jó híreket kapsz a pénzeddel kapcsolatosan.

Ikrek: Három napon keresztül számodra szuper bolygóháromszög áll össze az égen: Ikrekben járó Hold, a Mérlegben tartózkodó Nap, Merkúr, Vénusz és a Vízöntő Szaturnusz. Ez a bolygókapcsolódás egészen biztosan megszépíti az egész hetet! Valósággal szárnyalni fogsz. Olyannyira, hogy még a szombati munkanap sem keserít el. Most mindent sokkal optimistábban látsz, ilyen lelki állapotban érdemes célokat kitűzni, terveket készíteni, kommunikálni. Ez a te heted lesz.

Rák: Saját érdekedben maradj ki minden vitából ezen a héten. Olyan erős bolygószembenállás lesz az égen, amivel szembe menni egyszerűen ostobaság lenne. Vagyis a legjobb, ha semleges álláspontot képviselsz. Ha nem megy, akkor próbáld húzni az időt! Minél később nyilvánítasz véleményt, annál kedvezőbb helyzetben teheted meg.

Oroszlán: Ez a hét számodra az információk fontosságáról szól. Most tényleg nyisd ki a szemedet és a füledet is! Jó lenne, ha nem maradnál le semmiről. Szerencsére van a közelben valaki, aki mindig képben van, kövesd a példáját! Mindezt egy hatalmas bolygóháromszög mutatja, amely támogat téged. Lesz egy másik konstelláció is az égen, amely ugyanakkor óvatosságra int a közlekedésben. Félni nem kell, elég, ha éber és tudatos vagy.

Szűz: Bolygód, a Merkúr kedden kilép a Szűzből. Innentől úgy érezheted, mintha ismét rendetlenség lenne körülötted. Aggódsz, mert már nem tartozik a fennhatóságod alá az, amit fontosnak tartasz. Rá kell jönnöd, hogy ez nem így van, szóval fölöslegesen ne pánikolj! Fontosabb, hogy átgondold, átszámold a pénzügyeket!

Mérleg: Számodra rendkívül jó hír, hogy kedden a Merkúr belép a Mérlegbe. Sajnos másnap szembekerül az indulatos Kos Jupiterrel, és ebből nagyon könnyen vita pattanhat ki. A hét közepén viszont egy nagyszerű bolygóháromszög sikert garantál. Innentől minden a te malmodra hajtja a vizet! Ez arra is jó lehetőség lesz, hogy visszanyerd az önbizalmadat.

Skorpió: A Merkúr kedden jegyet vált, amely számodra titkos híreket hozhat. Vigyázz, mert ebből könnyen lehet pletyka! Természetesen csak akkor lehet ez rád nézve veszélyes, ha tovább adod az ellenőrizetlen információt. Valójában nagyon egyszerű a dolgod: tartsd meg magadnak, amit megtudsz! Legyél tisztában vele, hogy nem kicsi a tét, akár az állásod is veszélybe kerülhet emiatt.

Nyilas: A lelkesedés számodra legalább olyan fontos, mint az életben maradáshoz az oxigén. Ha nincs miért vagy kiért lelkesedned, akkor a motivációdat is elveszíted. Szerencsére ezen a héten bőven akad lelkesítő konstelláció az égen. Kérdés, hogy mire használod ezt a hajtóerőt? Tehetnél például másokért valami jót. Az is remek lenne, ha találnál olyan erőforrásokat, amelyeket nem saját, hanem önzetlen célra fordítasz.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Gedeon, Bendegúz, Dániel, Daniló, Dános, Ferenc, Gede, Gedő, Gida, Glenn, Hajna, Lajos, Leó, Leon, Lionel, Samu, Sámuel

A Gedeon név eredete és jelentése

Héber eredetű, a Biblia szerint Gideon Izrael bírája volt. Jelentése: vágó, harcos, romboló.

A Gedeon név jellemzése

Magányos farkasként éli az életét, nem keres maga köré barátokat. Jól érzi magát nem igényli az emberek társaságát.

Kutya névnap:

Moncsicsi, Rénó

Cica névnap:

Cimi, Cirbolya

Hörcsög névnap:

Kopottorrú

Születésnaposok

1424 – I. Ulászló magyar király, III. Ulászló néven lengyel király († 1444, a várnai csatában)

1809 – Flór Ferenc az 1848-as szabadságharcban a honvédorvosi kar vezetője, a „legmagyarabb magyar orvos” († 1871)

1812 – Garay János magyar költő, szerkesztő († 1853)

1813 – Giuseppe Verdi olasz zeneszerző († 1901)

1861 – Fridtjof Nansen norvég sarkkutató, a “Fram” hajó parancsnoka († 1930)

1881 – Kittenberger Kálmán vadász, Afrika-kutató, útirajzíró († 1958)

1924 – James Clavell ausztrál származású író, a „Tajpan”, „Sógun” szerzője († 1994)

1930 – Temes Judit olimpiai bajnok úszónő († 2013)

1945 – Monori Lili Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész

1946 – Charles Dance angol színész

1961 – Martin Kemp, angol színész, rendező, zenész, műsorvezető, Spandau Ballet basszusgitárosa

Erről híres a mai nap

Ma van a lelki egészség világnapja (1994 óta)

Ez a nap a halálbüntetés elleni harc világnapja

Népszokás: A háziasszonyok ma nyírfaágat tesznek a kotlós fészkébe, hogy ha kikelnek a csibék, el ne pusztuljanak.

Ezen a napon történt

1307 – A rákosi gyűlés Károly Róbertet ismeri el magyar királynak.

1704 – (Vak) Bottyán János ezredes hűséget esküszik II. Rákóczi Ferencnek.

1717 – A száműzött II. Rákóczi Ferenc partra száll Gallipoliban (Gelibolu, Törökország).

1846 – William Lassell felfedezi a Neptunusz holdját, a Tritont.

1851 – Ferenc József császár és király kinevezi Habsburg–Tescheni Albert főherceget Magyarország katonai és polgári kormányzójává.

1865 – John Wesley Hyatt szabadalmaztatja a biliárdgolyót.

1913 – A Panama-csatorna építése befejeződik, üzembe helyezik a Gamboa duzzasztógátat.

1932 – Magyarországon feloldják a statáriumot.

1957 – A cumbriai Sellafield nukleáris erőmű 1. blokkját tűz pusztítja el, ennek nyomán radioaktív jód-131 izotóp kerül a levegőbe. A súlyos, (mintegy 750 terabecquerel mértékű) rádióaktív környezetszennyezést azóta is csak az 1986-os csernobili baleset súlyossága múlta felül.

1961 – A Szovjetunióban befejeződik az 5500 km hosszú transzszibériai vasút villamosítása.

1963 – Aláírják a légköri nukleáris robbantás kísérletét tiltó egyezményt.

1976 – A 98 éves görög Dimitrion Yordanidis lefutja a maratoni távot 7 óra 33 perc alatt, így ő lesz a legidősebb ember, aki valaha végigfutotta ezt a versenyt.

2002 – Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek