Harangozó Tamás: El kell venni a gázkereskedők pofátlan extraprofitját

Megosztás

„Teljesen indokolatlannak” és „elképesztőnek” nevezte Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője, hogy a kormány október 1-jétől tizenháromszoros árat szabott az önkormányzatoknak a távfűtésért. Azt mondta: el kell venni a gázkereskedő cégek „pofátlan extraprofitját”.

A Spirit FM szerdai műsorában a politikus azt mondta: ezzel a kormány tízszeresére engedte fölmenni a gázkereskedők hasznát, ami „pofátlan extraprofit ilyen vérzivataros időszakban”.
A szocialisták azt javasolják: első lépésként „ezt vegyék el tőlük, most”.

Ehhez a gázkereskedő cégekre még különadót sem kell kivetni, rendeleti szabályozással is megoldható a dolog – tette hozzá a szocialista frakcióvezető-helyettes.

„Itt nem az a kérdés, hogy bárki akarja-e ezt kifizetni vagy nem akarja. Nem tudja!” – háborodott fel a politikus.

Megjegyezte: ezzel az olyan gázkereskedő cégeknek, mint a MET, az MVM vagy az E.ON, csak a nyereségük több lesz, mint tavaly egész évben a gáz ára.

„Őrületnek” nevezte a 13-szoros árat, mert szerinte annak kifizetését semmilyen spórolással vagy racionalizálással nem lehet megoldani.

Azt is „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy miután a kormány nyáron „kihajította” az önkormányzatokat az egyetemes szolgáltatásból, szeptember 30-án éjjel adta ki azt a rendeletét, hogy másnaptól, október 1-jétől a távfűtő cégek által felhasználható gáz ára is 13-szorosára nő.

Vajon egy önkormányzat, amelynek szabott költségvetése van az évre, „így október elsején mit tud kezdeni azzal, hogy 13-szoros áron kéne a nyugdíjasotthont vagy éppen az óvodát a következő hónapoktól fűteni?” – tette fel a kérdést.

Rámutatott: ez az áremelés érinti az óvodákat, bölcsődéket, a kulturális- és közintézményeket és az idősotthonokat, továbbá egyesületeket, társadalmi és civilszervezeteket, valamint minden olyan céget, amelyek távfűtéses ingatlanban üzemelnek.

„Elképzelésem nincs, hogy mit fognak tudni csinálni” – kommentálta.

Elmondta: tavaly a fűtési szezon előtt 20 euróba került egy megawatt áram, amivel a távfűtőelemeket fűtötték; most azonban 300-ba. Ez utóbbi árat Palkovics László és az alatta lévő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal állapította meg úgy, hogy rögzítette: az augusztus 22. és 26. közötti tőzsdei árakon kell venni az áramot.

„Most azt képzelje, hogy előtte sem, azóta sem volt olyan magas a gázár, mint akkor. Tehát sikerült a magyar kormánynak idén megjelölnie azt az idősávot, amikor összességében bármikor a legmagasabb volt a gázár, és ennyiért kellett mindenkinek megvennie, és most ennyiért mindenkinek ezt a gázt elszámolni” – mutatott rá. 

Kompenzációt sürgetett az önkormányzatok számára, mert, mint kérdezte, „például egy idősotthonban, ahol bentlakó idős, beteg emberek vannak, ott milyen alternatíva van, mondja meg nekem?! Hazaküldjük őket, hátha otthon nem fagynak meg?”

Elmondta: amikor hétfőn a Parlamentben rákérdezett, hogyan kompenzálja a kormány az önkormányzatokat az energiaár-emelések miatt, a miniszterelnök helyett válaszoló Orbán Balázs politikai igazgató az Oroszország elleni uniós szankciókat emlegette.

„Ez nem válasz. Szankciós dumával nem lehet óvodákat vagy éppen idősotthonokat fűteni” – szögezte le Harangozó.

Forrás: Hírklikk.hu

Kapcsolódó cikkek