Az Emberi Jogok Bíróságához fordul a DK Kövér büntetése miatt

Megosztás

Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Demokratikus Koalíció, miután Kövér László házelnök Sebián-Petrovszki Lászlóra négymilliós büntetést szabott ki, mert „törvénytelennek” nevezte a kormányt – írja közleményében a párt.

Kövér László még szeptember végén büntette meg Sebián-Petrovszkit, egy júniusi felszólalásáért. A házelnök a kormánnyal összefüggésben használt „törvénytelen” jelző hallatán kikapcsolta a képviselő mikrofonját, majd jelezte, a képviselő megsértette a házszabályt, ezért pedig utólagos szankcióra számíthat. A Parlament honlapján található javaslat szerint a házelnök Sebián-Petrovszki László tiszteletdíjának csökkentését kérte.

A DK szerint hiába garantálja a szólás- és véleményszabadságot az Alaptörvény, hiába védi maga az országgyűlési törvény is a képviselők véleményszabadságát, Kövér László a ház „szájzár elvtársaként” önkényesen büntethet meg ellenzéki képviselőket a véleményük miatt. Ezért döntöttek úgy, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.Ezentúl a párt ismét törvénytelennek nevezte a kormányt, amelyik szerintük egy törvénytelen büntetést szabott ki. Hozzátették: Kövér László megsértett minden írott és íratlan törvényt, amikor politikai véleményéért vette el a szót Sebián-Petrovszki Lászlótól. A DK azt szeretné elérni, hogy Strasbourgban is kimondják: Kövér senkit sem bírságolhat meg a politikai álláspontja és véleménye miatt – írták.

A házelnök viszonylag sűrűn oszt ki milliós nagyságrendű büntetéseket a Parlamentben, a szerinte oda nem illő módon viselkedő képviselőknek. Az előző ciklusban Jakab Pétert, a Jobbik korábbi politikusát többször is súlyosan megbüntette: egyszer 4,4 millióra, de a rekordot eddig szintén a Jakabnak kiosztott 9,6 milliós büntetés jelentette, amit „ficsúrozásért” kapott. De kapott már bekiabálásért kétmilliós megrovást a DK-s Vadai Ágnes is, és előfordult az is, hogy Szabó Tímeának és Gyurcsány Ferencnek együtt 12 milliót kellett befizetnie.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek