Nyoma veszett egy Borsodban működtetett lőszergyártó gépsornak

Megosztás

Eltűnt egy évente 25 millió lőszer gyártására alkalmas gépsor Magyarországról – írta meg a 24.hu, akik vizsgálódtak ebben a szövevényes ügyben. Az érintett a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP). Ennek megszerzése iránt érdeklődött korábban Balajti László, a titkosszolgálatok egykori vezetője, de Pintér Sándor jobbkeze, Tasnádi László is tárgyalt az ügyben. Végül azonban Mikó István, az ISD Dunaferrnél is felbukkant válságmenedzser lett a befutó, legalábbis ő azt állítja, hogy megvette az orosz vállalkozó, Jurij Shabajkin üzletrészét, és ezzel beszállt a BSGÉP-be.

Az ügy egy fontos előzménye a 24.hu szerint, hogy bár Mikó állítása szerint megállapodott Shabajkinnal, ezt a másik tulajdonos, Papp Csaba nem fogadta el, ezért Mikó perre ment. Papp ezzel szemben azt állítja, nincs is szerződés, illetve nem tudtak bemutatni olyat, ami Shabajkin részének eladását és a visszavásárlási opciót hitelt érdemlően bizonyítaná. Szerinte érvénytelen volt az üzletrészszerzés, erre hivatkozva semmisségi pert kezdeményezett a bíróságon.

A cégnyilvántartásban azóta sem látszik mozgás, nem jutottak dűlőre a vitás felek, Mikó és Papp Csaba között pedig több fronton is megy a pereskedés. Mindeközben a tárgyalásokon egyre magasabb körökbe vezető szálak sejlenek fel – írja a lap. A cikk alapján amúgy nem is a tulajdonszerzés körül forog az ügy, sokkal inkább a vagyonelemek körül. Ezek itt pedig haditechnikai eszközöket jelentenek.

A cikk egy lőszertöltő gépsort is megemlít, amit a BSGÉP importált, majd egy ponton felajánlotta az államnak. Úgy tudni, nem utasították vissza, sőt a honvédelmi tárcánál egy ügyintézőt is kijelöltek a hadieszköz átvételére. A folyamat maga egyébként – teszi hozzá a 24.hu – nem lehetett egyszerű átadás-átvétel.

A bírósági perek anyagából azt lehet még kihámozni a portál szerint, hogy később tovább kavarodott a helyzet, és a gépsor elemei már nincsenek a BSGÉP birtokában. A Pénzügyminisztérium közben állította, hogy a lőszergyártó visszakerült a szállító országba, azaz Törökországba, a török illetékesek viszont azt közölték, hogy náluk nincs.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Related posts