Szigetelőszalaggal leragasztott száj: így tüntettek a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai

Megosztás

A borsodi megyeszékhely sem marad ki az országszerte zajló sztrájkok és tüntetések sorából.

Fekete szigetelőszalaggal leragasztott száj, befogott fül, letakart szem; mint aki nem lát, nem hall, és nem beszél – az akcióban részt vevő pedagógusok szerint ilyennek szeretné látni az oktatási vezetés és a magyar kormány a tanárokat. A Minap.hu tudósítása szerint csaknem negyven tanár sorakozott fel csendben szerda reggel 7:45-kor a Miskolci Herman Ottó Gimnázium előtt. Kiállásukkal és némaságukkal tiltakoztak a tanítás 8 órai megkezdéséig.

“Azt szerettük volna szimbolikusan kifejezni, hogy lényegében elvették a szólásszabadságunkat, a véleménynyilvánítási jogunkat” – mondta a Minap.hu-nak Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. “Azt látjuk ugyanis, hogy aki ma a közoktatásban elmondja a véleményét, az lényegében kikerül az oktatásból, kirúgják. A csendben maradással pedig azt akartuk kifejezni, hogy úgy tűnik: a kormányzatnak az a kényelmesebb, ha meg sem szólalunk. Azt hibáztatják, aki kritikát fogalmaz meg, és nem azt, aki az adófizetők pénzéből nem gondoskodik a diákok minőségi oktatásáról.”

A tanárok évek óta szajkózzák, hogy óriási gondok vannak a magyar oktatási rendszerben. Idén többedszerre nyúltak a sztrájk eszközéhez, hogy érdekeiket megpróbálják érvényesíteni: szerdára országos pedagógussztrájkot hirdettek, amelyhez rengeteg iskola csatlakozott, csak a PDSZ-nél 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását. A fővárosban és számos vidéki helyszínen zajlanak is a tüntetések és szolidaritó megmozdulások.

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is sztrájkolnak, előzetesen a tantestület 60 százaléka, azaz 38-an jelezték a csatlakozásukat, de Pilz Olivér elmondása szerint többen jelezték támogatásukat. Délután pedig többen részt vesznek a helyi ombudsmannál a petícióátadáson (a Facebook-esemény ITT tekinthető meg), a fővárosi eseményekre pedig tucatnyian mennek.

Forrás: Minap.hu; Fotó: Juhász Ákos/Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek