Komoly csúsztatás a Nemzeti Konzultációban, az orosz gázársapka nem is része a következő szankcióknak

Megosztás

Igaz, a Fidesz-szavazókon kívül eddig is a magyarok döntő hányada elismerte, ez a sorozatos Nemzeti Konzultáció a világon semmire sem jó, kizárólag a kormányoldal propagandáját erősíti, az eredményeket pedig ráadásul senki nem ellenőrzi, azt találnak ki, amit akarnak. Igaz, a kérdések is mindenhol olyanok, amilyenek.

Arról tényleg tárgyal az EU, hogy limitálni kellene az importgáz árát, de az nem a következő, oroszellenes büntetőcsomag része lenne, hanem egy attól különálló, az energiaárakat letörni hivatott csomagé. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy csak az orosz gázra húznák rá, és egyelőre annyira megosztja a tagállamokat, hogy kérdésesnek tűnik, lesz-e belőle valami.

Jön a háborús szankciókra és a rezsiárakra hangolt, következő nemzeti konzultáció, a kormány már intenzíven promózza is. Hétfőn Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával mondattak fel egy rövidebb mozgósító szöveget, amelynek a videóját a kormány Facebook-oldala osztotta meg. Ebben Dömötör arról beszél, hogy a nemzeti konzultációban hét kérdés lesz, amelyek között “biztosan lesz egy gázszankciókra vonatkozó rész”, majd azzal folytatja, hogy a júniusban elfogadott olajembargó után “a gázra is ki akarják terjeszteni a korlátozó intézkedéseket”.

Mindez jóindulattal is csúsztatás. A gázársapka terve ugyanis nem szerepel a következő, Oroszország-ellenes szankciós csomag javasolt intézkedései között. A múlt héten bejelentett javaslatok ugyanis a következők:

  • behozatali tilalom újabb orosz termékekre, ami 7 milliárd euró bevételtől fosztja meg az orosz gazdaságot,
  • kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalma Oroszországba (repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok),
  • további tilalmak az európai szolgáltatások nyújtására,
  • szankciók azon személyekkel szemben, akik megkerülik a szankciókat,
  • az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk,
  • további 1300 személlyel szemben rendelnek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. Olyanokat is érint ez, akik a háborúról valótlan információkat terjesztenek, vagy adományokat juttatnak el a oroszok által megszállt területeknek, illetve részt vettek a “szégyenletes” népszavazások megszervezésében, lebonyolításában,
  • az olaj legmagasabb árának meghatározása azon szállítmányok esetében, amelyek Oroszországból az EU-s közreműködéssel jutnak el harmadik országokba, összhangban a G7-ek törekvéseivel.

Látható, hogy egyetlen szankciós javaslat sem érinti Magyarország energiaellátását.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts