A közép-kelet-európai elnökök közös, az orosz annexiót elítélő nyilatkozatot adtak ki, Novák Katalin neve sehol

Megosztás

Észtországtól Montenegróig minden közép-kelet-európai ország elnöke aláírta az ítélő nyilatkozatot, ám feltűnően hiányzik róla hazánk Köztársasági Elnökének aláírása. Vajon Novák Katalin hogyan vélekedik az orosz agresszióról és az ukrán megyék nevetséges “népszavazások” utáni gyors elcsatolásáról?

A közép- és kelet-európai országok elnökei nyilatkozatban ítélték el, hogy Oroszország illegálisan ukrán területeket annektált. A nyilatkozatot aláíró elnökök sorából feltűnően hiányzik egy név: Novák Kataliné, Magyarország köztársasági elnöké – szúrta ki a szlovákiai Napunk hírportál.

A nyilatkozatot hivatalos oldalán közzétette Zuzana Caputová szlovák elnök, s ez alatt valóban nem szerepel a magyar államfő neve. Novák Katalin hivatalos oldalán nincs nyoma a dokumentumnak, az utolsó hír az amerikai útjáról szól.

Megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve hogy mi az álláspontja az orosz annexióval kapcsolatban – amint választ kapunk, közzétesszük.

A közös elnöki nyilatkozat szövege:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

Az aláírók pedig:

  • Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke,
  • Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke,
  • Alar Karis, Észtország elnöke,
  • Egils Levits, Lettország elnöke,
  • Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke,
  • Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke,
  • Milo Đukanović, Montenegró elnöke,
  • Andrzej Duda, Lengyelország elnöke,
  • Klaus Iohannis, Románia elnöke.

(via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek