Miért szabadultak el ennyire az ingatlanárak egy borsodi faluban?

Megosztás

Bodrogkeresztúron gyakorlatilag pesti áron kínálnak egyszerű ingatlanokat is, de mi ennek az oka? Hogyan lehet egy kis borsodi településen százmillió feletti egy semmi extrát nem tartalmazó ház?

Az elmúlt évekhez képest többszörös áron árulják az ingatlanokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. Nem ritka, hogy egy 100 négyzetméter körüli családi házat bőven száz millió forint felett árulnak a Tokaj melletti településen. Az ok a zarándokokban keresendő, akik a csodarabbi sírját látogatják.

Eladó 102 négyzetméteres kétszintes családi ház felújítva, ár: 119,9 millió forint. A hirdetést nem egy Pest megyei településről adták fel, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Bodrogkeresztúron, ráadásul napokkal korábban még csak 100 millió forintért próbálták eladni. Az ár nem kirívó, egy környékbeli szálláskiadással foglalkozó vállalkozótól megtudtuk, a napokban egy másik kétszintes házat adtak el kis híján, csak nem sikerült megegyezni az árban:

Az eladó 180 milliót kért a házért, míg a vevő csak 170-et adott volna érte.

Ezek nem egyedik esetek, a rabbiház melletti kockaházat több mint 150 millió forintért értékesítették, hogy aztán lebontsák.

Körülnéztünk a hirdetések között, hogy milyen árak vannak ezen kívül. A legjellemzőbb, hogy egyszerű Kádár-kockákat árulnak az 1100 fős faluban 35-40 millió forintért. Ezek 70-80 négyzetméteresek, az állapotuk pedig átlagosnak, vagy valamivel az alattinak mondhatók. Az áruk a környező településekhez képest uszkve háromszor magasabbak.

Az 5 kilométerre levő Szegiben 40 millióért olyan házat kínálnak, ami teljesen fel van újítva, medence és szauna is tartozik mellé. Egy másik szintén ilyen áron fut, de ott két többszáz éves pincét is kap hozzá a vevő, ami Tokaj-hegyalján rendkívül komoly érték. Kicsit távolabbra tekintve már inkább a 10 millió forint, illetve az alatti hirdetési árak a jellemzőek, vagyis nem a borvidék dobja meg az ingatlanok értékét.

Az árak az elmúlt években kezdtek el nőni, ahogy egyre több embert kezdett vonzani a csodarabbi, Reb Steiner Saje sírja. A településre érkező zarándokoknak van pénze, a helyieknek pedig ingatlanjuk, amiből pénzt akarnak csinálni – foglalta össze a helyi forrásunk. Ő is tudott olyan esetet is mondani, hogy egy romos viskót adtak el 30 millió forintért, amit azóta le is dózeroltak és új házat építenek a helyén. Az általunk megkérdezett vállalkozó szerint a helyieknek ez nagy lehetőség, mert ha eladják a házukat, akkor egy másik településen tudnak venni másikat, ráadásul még pénzük is marad, amiből rendezhetik a hiteleiket, életüket. A községben már 60-70 házat értékesítettek a lakók, akik a szomszéd faluban, Bodrogkisfaludon, vagy például Tokajban vettek lakóingatlant. Ha azt vesszük alapul, hogy mindössze 400 ház van a településen, akkor ez nagyon nagy szám, a falu úgymond őslakos része tűnik el, ennek viszont sokan nem örülnek.  További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek