Nincs haladék, a korábbi, fideszes városvezetés által felvett sokmilliárdos hitelt vissza kell fizetni az utódoknak

Megosztás

Miskolc is tudna mesélni arról, hogyan adósították el több milliárd forinttal a korábbi, fideszes városvezetés idején a megyeszékhelyt. A tartozást azonban vissza kell fizetnie már az ellenzéki elöljáróknak. Pécs is ugyanígy járt. Bár az Orbán-kormány adott volna némi haladékot, ha cserében megkapja a hulladékgazdálkodást. Nem kapta, nincs haladék.

Az előző, fideszes városvezetéstől örökölte meg az ellenzéki Péterffy Attila polgármesterként az adósság törlesztését: egy 2017-ben folyósított, 8,5 milliárd forintos állami kölcsönt kell milliárdos részletekben fizetnie a városnak. Az adósság az önkormányzatok 2014-15-ös kormányzati adósságkonszolidáció után keletkezett, ami jelentős részben a Tüke Busz Kft. és a Tettye Forrás veszteséges gazdálkodásából eredt. A több milliárd forint összeget szigorú feltételekkel kapta a város, teljes vagyona a visszafizetés biztosítéka.

Az új városvezetés is rendre megszavazta a költségvetésben a nagyjából évi másfél milliárdos összeget, de ebben az évben január óta keresi a polgármester a lehetőséget, hogy átütemezhessék a törlesztést. Péterffy Attila a kérelmek elutasításáról szerdán posztolt Facebook-oldalán, ebben a kormányzattal való „alkudozás” részleteit is ismerteti.

A posztból kiderült, hogy a második körös egyezkedési kísérlet akár megegyezést is hozhatott volna, amennyiben a pécsi önkormányzat belemegy abba, hogy átengedi a regionális hulladékgazdálkodási cégben tulajdonolt üzletrészét az alapítványi fenntartásba került egyetemnek. A pécsiek válaszukban inkább a tömegközlekedési vállalatuk, a Tüke Busz Zrt.-ben ajánlottak volna az átütemezésért cserébe üzletrészt, erre viszont nem kaptak választ az államtól, így végül elutalták a soron következő 1,7 milliárdos törlesztő részletet. (via Hvg.hu)

Jelenleg ilyen országban élünk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek