Megyei Jogú Városok Szövetsége: Állami segítségre szorulnak az önkormányzatok

Megosztás

Hétfőn tartotta ülését a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelyen a városvezetők egyetértettek abban, hogy az önkormányzatoknak állami segítségre van szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a csődhelyzetet.

Veres Pál, Miskolc polgármestere hétfőn a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén vett részt Budapesten. A testület ülésén mind a 25 város vezetője ugyanazokat a problémákat említette: elszabadult energiaárak, kiszámíthatatlan gazdasági környezet, fékevesztett áremelkedés. Megegyezés született abban is: kormányzati segítség nélkül az önkormányzatok ezt a helyzetet nem tudják kezelni.

Szita Károly, Kaposvár  fideszes polgármestere által vezetett testület több témában is konzultációt tartott: elsőként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, a Kormány milyen módon, milyen feltételek teljesülése mellett tud segítséget nyújtani a helyhatóságoknak. A 25 megyei jogú város jelenlegi intézményrendszerének fenntartása több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent jövőre. A közgyűlési ülésen a miniszter megerősítette azt, amit a városvezetők is sürgettek: mindenképp állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal, és igyekszik segítséget nyújtani.

Ennek feltételeiről is szó esett: a Kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés – biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. Forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a Kormány és a helyhatóságok között.

A miskolci önkományzat hónapokkal ezelőtt elkezdte felmérni az önkormányzat és intézményei, a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai működési költségeit, a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások mértékét. Ezen adatok ismeretében már folyamatban van egy költséghatékony működtetési program előkészítése, amelynek részleteit hamarosan ismertetik.

Forrás: Minap.hu

Related posts