Erdei Sándor: Hatósági áras a tűzifa, csak nem kapható

Megosztás

Újabb Fideszes intézkedésről rántotta le a leplet Erdei Sándor Zsolt a Velünk a Város önkormányzati képviselője. A politikus annak járt utána, hogy mennyiért lehet tüzifát kapni, illetve lehet-e a hatósági áras tűzifából vásárolni. Tapasztalatairól részletes Facebook posztban számolt be a képviselő.

“Hatósági áras tűzifa sok helyen egyáltalán nem kapható, azaz végül mégis rákényszerítik a vásárlókat hogy a TÜZÉP telepeken vagy máshonnan vegyenek teljes áron tűzifát 40-50.000 Ft köbméterenkénti értékben.Több B.A.Z.megyei erdészet felhívása után azt az információt kaptam, hogy a 19.000 Ft-os köbméterenkénti áron kínálandó ársapkás puha tűzifa,és a 30.000 Ft -os ársapkás keményfa sem kapható, vagy ha valami csoda folytán mégis, akkor minimum 5 m3-t,azaz 150.000 Ft értékben szükséges megvásárolni, melynek a szállítási költsége 50 ezer forint. Azaz egy rászoruló, akár napról napra, vagy “választástól választásig” élő családnak közel 200.000 Ft kell rendelkezésre álljon hogy hatósági árszabású tűzifát tudjon vásárolni.” – írta bejegyzésében Erdei Sándor

Ezekből az információkból következik, hogy abban az esetben, ha egy családnak nincs legalább 200 ezer forint tűzifára félretett pénze, akkor nem tud hatósági áron vásárolni, még akkor sem, ha véletlenül éppen van készleten. A legkiszolgáltatottabb családok azonban csak a drága fát tudják majd megvásárolni, így azonban kérdéses, hogy ők hogyan fogják átvészelni a telet. Ebből az is következik, hogy a kormány intézkedése csak azoknak nem segít, akiknek leginkább szükségük lenne rá.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy “csak a hozzá legközelebb eső, területileg illetékes erdészetnél vásárolhatná meg ezt, azaz ha ott nincs fa, akkor patthelyzet.” Tehát így tovább csökken azok köre, akik élhetnének a kedvezményes lehetőséggel. Ezen felül arra is felhvja a figyelmet a politikus, hogy itt még nincs vége a nehézségeknek. Ugyanis aki már május közepéig vásárolt valamennyi fát, annak nem is jár a 10 köbméter hatósági áras fűtőanyag.

Nagy a hiány, sok erdészetnél nincs, vagy még nincs hatósági áras fa, amit értékesíthetnének. Erdei Sándor tapasztalatai szerint vannak olyan erdészetek, ahol még csak most vágják ki a fákat. Ezeket a friss vágásokat azonban nem lehet azonnal értékesíteni, hiszen száradniuk kell. Ellenkező esetben fűtőértékük jelentősen csökken, illetve sokkal magasabb károsanyag-kibocsátással jár elégetésük.

A politikus teljes bejegyzését itt olvashatják:

Kapcsolódó cikkek