Egyes gazdag hírességek elképesztő mennyiségű szén-dioxid kibocsájtásért felelősek

Megosztás

Miközben egy átlagember évente 7 tonna szén-dioxidot bocsát ki, a Yard számításai szerint a híresek és gazdagok 3300 tonna káros anyag kibocsátásáért felelősek.

Egy brit fenntarthatósági ügynökség, a Yard készített egy jelentést, amelyben összegyűjtötték, hogy mennyit repülnek a celebek a magángépeikkel, és ezzel mennyit ártanak a Földnek. A lista a Celebrity Jets Twitter-oldal adatai alapján készült, ami a radarinformációk alapján mutatja meg, hogy mikor és hol szállt fel az adott gép, mennyi ideig repült, és ez milyen károsanyag-kibocsátással járt. A magánrepülők útjait rögzítő Twitter- és Instagram-fiókokat Jack Sweeney, a Közép-floridai Egyetem egyik hallgatója hozta létre, aki orosz oligarchák és Elon Musk techmogul utazásait is végigkövette. Musk állítólag 5000 dollárt ajánlott Sweeney-nek, hogy hagyja ezt abba, de az egyetemistának esze ágában sincs leállni.

„Amennyi időt és energiát fektettem ebbe az egészbe, az nagyon király. Ötezer dollár nem elég ahhoz, hogy abbahagyjam”

– mondta Sweeney a Bloombergnek.

A teljes lista:

  1. Taylor Swift énekesnő;
  2. Floyd Mayweather profi bokszoló;
  3. Jay-Z rapper, producer;
  4. Alex Rodrigez korábbi baseballjátékos, Jennifer Lopez volt férje;
  5. Blake Shelton amerikai countryénekes;
  6. Steven Spielberg filmrendező;
  7. Kim Kardashian realitysztár;
  8. Mark Wahlberg színész;
  9. Oprah Winfrey műsorvezető, producer;
  10. Travis Scott rapper.


A légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása valamivel kevesebb mint egymilliárd tonna, ez a világ teljes szennyezésének a 2,5 százalékát teszi ki. És az éghajlati válsághoz nagyban hozzájárul ugyan, a hatás nagy részéért egy szűk réteg felelős. A Gallup januári felmérése szerint egy átlag amerikai 12 hónap alatt 1,4 alkalommal ül repülőre, miközben a kutatás résztvevőinek 62 százaléka egyáltalán nem utazik repülővel.

A magánrepülőgépek évente több mint 33 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki – többet, mint Dánia önmagában. Csekély utasforgalmuk miatt ezek a gépek utasonként 5-14-szer szennyezőbbek, mint a kereskedelmi járatok, és 50-szer több szennyezőbbek a vonatoknál. A világ népességének mindössze 1 százaléka felelős a repüléssel kapcsolatos károsanyag-kibocsátások feléért.

A kiemelt képen: Kim Karashian

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek