89 millióra büntette az MNB az OTP-t

Megosztás

89 milliós bírságot és „több megoldandó feladatot” kapott az OTP csoport a Magyar Nemzeti Banktól. 

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán összesen 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben, egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt – közölte a jegybank a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését.

5 témakörben, 2019. március 31-től tekintették át a bankcsoport működését, a vizsgált területek nagy részén nem találtak hibát, valahol azonban igen: 

  • a kiszervezett tevékenységek késedelmes bejelentésével,
  • a belső ellenőrzés általi rendszeres felülvizsgálatok elmaradásával, 
  • a kritikus rendszerek és adatközpontok katasztrófa-elhárítási tesztjeinek hiányosságával, valamint
  • a csalásmegelőzési tevékenységgel kapcsolatban.

A szabálytalanságok az OTP csoport hat tagját érintik, így a jegybank az OTP Bankra 55 millió, a Merkantil Bankra 18 millió, az OTP Ltp.-re 6 millió, az OTP JZB.-re 3 millió, az OTP Faktoringra  5 millió, az OTP Ingatlanlízingre pedig 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, valamint kötelezte az intézményeket a feltárt hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra.

Enyhítő körülményként értékelték azt, hogy több szabályszegés egyedi szinten, illetve ritkán fordult elő, a bank már a vizsgálat ideje alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését, továbbá a feltárt hibák rendszerkockázatot nem okoznak, és nem érintik a csoport megbízható működését – írták.

Forrás: Forbes.hu

Kapcsolódó cikkek