Börtönre ítélték a kazincbarcikai rablókat

Megosztás

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. szeptember 21. napján jogerős ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki társával együtt késsel követelte a sértett mobiltelefonját egy borsodi városban.

Az elsőfokon eljáró Kazincbarcikai Járásbíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű fiatalkorú vádlott és II. rendű vádlott-társa 2020. július 6-án az esti órákban az egyik kazincbarcikai középiskola előtti téren észrevették a sértettet. Megszólították, kérték, hogy a nála lévő mobiltelefont mutassa meg. A fiatal férfi a vádlottak kérését megtagadta, mire azzal fenyegették meg, hogy megverik, leszúrják. A II. rendű vádlott elővett a nadrágja zsebéből egy kb. 6-7 cm hosszú kést, melyet a sértettnek megmutatott, miközben azt állította, hogy „ő 14 évet ült börtönben, bárkit leszúr”. Ezután a fiatalkorú vádlott tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki a történtek hatására átadta a mobiltelefonját és annak vezetékes fülhallgatóját is. Közben a sértett elhatározta, hogy édesapjától fog segítséget kérni a támadóival szemben: egy másik telefon átadásának ürügyén elhívta őket a házukhoz, majd az ingatlan előtt a fiatalkorú terhelt kezéből kicsavarta a korábban átadott telefont és beszaladt a házba, ahol édesapjának elmondta a történteket. A sértett édesapja a vádlottakat elzavarta, majd értesítette a rendőrséget.

A járásbíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek és I. rendű fiatalkorú vádlottat 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre, míg a II. rendű terheltet 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet az I. rendű vádlott vonatkozásában elsőfokon jogerőre emelkedett.

A II. rendű vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem megfelelően értékelte a bűncselekmény tárgyi súlyát, a büntetlen előéletű terhelt fiatal felnőtt voltát és az időmúlást. E terhelt vonatkozásában az ítéletet megváltoztatta és – szem előtt tartva a belső arányosságot – szabadságvesztés-büntetésének tartamát 3 év 6 hónapra, közügyektől eltiltás mellékbüntetését 4 évre enyhítette.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek