Álomhúsleves – Sebe-Gazdig Judit írása

Megosztás

Gyermekkoromban nem telt el vasárnap úgy, hogy édesanyám ne a gyöngyöző, fenséges illatú húslevesét tálalta volna fel a családi ebédnél. A napokban elterveztem, hogy a hétvégén magam is főzök egy hasonlót, mert nálunk mindenki szereti.

Tudtam én, hogy nem lesz olcsó mulatság, a piacon és a boltokban látott áraktól minden nap egyre jobban kikerekedik a szemem. 2022 szeptembere van, és követni sem bírjuk a száguldó inflációt. Döbbenetesen elszálltak az árak az élet minden területén, a bérek, nyugdíjak persze nem követik ezt a tempót. Úgyhogy azt gondoltam: jobban teszem, ha előre kiszámolom, mibe fog kerülni az imádott húslevesünk.

Kíváncsi lettem, mit találok a KSH oldalán az áremelkedésekről. Az egyik táblázat nyomon követi bizonyos élelmiszerek, mosó-, tisztálkodási szerek, háztartási gépek és egyéb termékek, szolgáltatások árának alakulását 2018 januárjától 2022 augusztusáig.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lepődtem meg…

De maradjunk a fazéknál, és nézzük meg, hogy a táblázatban a húslevesünkhöz való élelmiszerek ára hogyan alakult 2022 márciusában (az országgyűlési választások előtt), aztán 2022 augusztusában (a nagy ígérgetések “megvalósítása” után).

Elméletben főzzünk marhahúslevest:

Termék nevemárcius (Ft/kg)augusztus (Ft/kg)
Marhahús29203880
Burgonya278322
Sárgarépa322400
Vöröshagyma282381
162192

Ezek augusztusi árak, most, szeptemberben viszont a krumpli kilója 360-400, a sárgarépa 600, a marhahús pedig 4000 forint fölött kapható. És mindezekben ott dagadozik a világbajnok, 27%-os áfánk…

Akad még pár olyan hozzávaló, ami nem szerepel a KSH oldalán, így azokat ma egy szupermarketben néztem meg. Mit mondjak, elég megrázó volt: a karalábé (egy gyermekökölnyi darab) 299 Ft, a zeller 649 Ft/kg, a fehérrépa: 999 Ft/kg, a kelkáposzta 649Ft/kg (!).

Tésztát nem szoktam kifőzni hozzá, szerencsémre, mert egy fél kiló cérnametélt 550-600 forintba kerül.

Még egy gondolat, ami a húslevesemmel ugyan nincs szoros összefüggésben, ám a boltokban tett látogatásaim során szemet szúrt. A hatósági áras termékek helyén – több esetben is – csak üres polcokat és tátongó űrt találtam. Kérdeztem az eladókat, hogy mi az oka? Azt a választ kaptam, hogy a hatósági és a piaci ár közötti különbséget nem Orbán Viktor kormánya adja, hanem kifizetteti az üzlettulajdonosokkal, hiszen ők a nagykereskedésből piaci áron vásárolnak, de kötelesek hatósági (a beszerzési árnál olcsóbb) áron adni. Ezért eladási korlátozásokat vezetnek be a veszteségük csökkentése érdekében.

És hogy végül mi történt a levesemmel? Úgy döntöttem, lemondok a marhahúsról. Helyette csirkehúsból főztem, aminek így esélye sem volt a nyomába érni édesanyám felejthetetlen, vasárnapi álomhúslevesének…

Kapcsolódó cikkek