Már a Bankszövetség is fúj Orbánékra a kamatstop meghosszabbítása miatt, ez nem szerencsés jel

Megosztás

Évtizedek óta tudjuk, hogy ahol a pénz, ott a hatalom és fordítva. Nem valószínű, hogy a Fidesz tartósan ujjat akarna húzni a bankokkal, mert ha azok hirtelen szembefordulnának Orbánékkal, nem kevés borsot törhetnének a NER orra alá. Márpedig a kamatstop meghosszabbítását nagyon nem nézik jó szemmel.

Szombaton a kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely és Nagy Márton, hogy a kormány az árstopok fenntartása mellett a kamatstop meghosszabbításáról is dönt. A kamatstop eleve csak december végén járt volna le, de a kormány már előre jelezte, hogy fél évvel, 2023 június végéig ki fogják tolni – írja a 444.hu.

Ezzel kapcsolatban adott ki hétfőn közleményt a Magyar Bankszövetség, melyben azt írják, hogy a magyar gazdaság növekedésének érdekében az általuk piactorzítónak nevezett kamatstopot nem félévvel kéne meghosszabbítani, hanem fokozatosan ki kéne vezetni.

Mint írják, az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére. A megváltozott piaci körülményekhez mindenkinek alkalmazkodnia kell, és tudják, hogy a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop – amelynek terheit a bankszektor viseli – a háztartások ezreinek ad stabilitást olyan időkben, amikor rengeteg tényező vált kiszámíthatatlanná. Ugyanakkor több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre, áll a közleményükben.

„Az aktuális külső körülményektől függetlenül a hitelek árazása minden esetben meghaladja a betétek árazását, hiszen hitelt kizárólag olcsóbb forrásokból lehet folyósítani. Tíz és húsz százalék közötti inflációs időszakban, a tíz százalékos állampapírhozamok korszakában a BUBOR 2,02 százalékos rögzítése tisztán piaci alapon határozottan vitatható a bankszövetség szerint” – írják, majd azzal folytatják, hogy

a kamatstop féléves hosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a jelenlegi kamatokkal számítva. Az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot – ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek