Kövér mindent megtett, de úgy fest, nem tudja tovább húzni Hadházy Ákos képviselői eskütételét

Megosztás

Jövő hétfőtől így hivatalosan is képviselővé válik a kormány egyik legkitartóbb kritikusa és támadója, de addig még rengeteg dolog történhet, akár hozhatnak egy új törvénymódosítást is, amivel még tovább gátolhatják a “renitens” Hadházyt, hogy bejusson munkahelyére.

Elkészült a várt szakértői jelentés, így aligha halogatható tovább Hadházy Ákos független képviselő eskütétele. Miután Hadházy bojkottálta a május 2-i alakuló ülést, Kövér László fideszes házelnök húzta-halasztotta a pótidőpontot. Minden jel szerint Hadházy – a két új jobbikos képviselővel együtt – szeptember 26-án, hétfőn, csaknem 5 hónap késéssel kezdhet el végre képviselőként dolgozni.

Egyetlen napirendi pont szerepel eddig az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának szeptember 20-ra, keddre összehívott ülésén: “Kövér László házelnök megkeresése az alakuló ülésről távollévő képviselő eskütételének pótlására nyitva álló határidő ügyében”. A javaslat szerint a bizottságnak állást kell foglalnia arról, hogy mikor teheti le képviselői esküjét Hadházy Ákos független képviselő.

Ő az egyetlen képviselő ugyanis a 199 tagú parlamentben, aki nem tett még esküt, ezért bár április 3-án, a parlamenti választáson egyéni mandátumot nyert a főváros XIV. kerületében, hivatalosan azóta sem parlamenti képviselő, emiatt jogait nem gyakorolhatja, kötelezettségeit nem tudja teljesíteni, és fizetést sem kap. Eközben mindenki más az új Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén esküt tett.

Hadházy direkt hagyta ki a május 2-i alakuló ülést: az ellenzékiek közül egyedüliként, bojkottjával kívánt tiltakozni „a tisztességtelen választások miatt”. Korábban is volt már példa arra, hogy egy képviselő – akár direkt, akár rajta kívül álló ok miatt – nem tudta letenni az alakuló ülésen az esküt, ilyenkor a szokás eddig az volt, hogy lehetőleg már a következő ülésen pótolták ezt az aktust. Csakhogy ehhez papíron Kövér László fideszes házelnök indítványa is szükséges, ő pedig jelezte:

a kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését”.

Kövér László házelnök ez alapján nem is sietett május 2-a óta új időpontot adni Hadházynak az eskütételre. Hadházy többször nyilatkozta, hogy szerinte Kövér csak az időt húzza. 

További részletek a Hvg.hu cikkében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek