A középiskolákban tényleg csak maximum 18 fokot engedélyez a kormány, a kisebb korosztályban 20 is lehet

Megosztás

A miniszter ismét az uniós pénzekhez kötötte a pedagógusok béremelését, bár ezeket a forrásokat köztudottan nem fordíthatja egyik ország kormánya sem béremelésre. Gulyás Gergely kijelentette, túl vagyunk a koronavírus járványon is, valamint, hogy a tanárok sztrájkolhatnak, de …

A szombati kormányinfón bejelentették, hogy

  • december 31-ig meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, a kamatstopot pedig jövő június 31-ig kitolták.
  • Támogatási programot indít a kormány az energiaintenzív kkv-knak, a beruházásokba és a működési költségekbe fognak besegíteni.
  • Gyármentő programról és új munkahelyvédelmi akciótervről is tárgyal a kormány, a következő hetekben várható döntés.
  • A kormány előtt fekvő javaslat szerint 20 fokig lehet felfűteni az általános iskolákat télen, 18 fokra a középiskolákat.
  • Jövő héten benyújtja a kormány a törvényjavaslatokat a kondicionalitási eljárás befejezéséhez.
  • Ha megérkeznek az uniós források, lesz pénz a pedagógusok béremelésére.
  • A tanárok sztrájkolhatnak, de nem sérthetnek törvényt.
  • Gulyás Gergely szerint az uniós szankciók Oroszországnak soha nem látott hasznot hoztak, miközben az európai gazdaság szenved.
  • Túl vagyunk a koronavírus-járványon.

Néhány részlet a miniszter szavaiból:

Megsértette a jogszabályokat a miskolci igazgató-helyettes, ezért menesztették – mondta Gulyás a 444-nek.

Tévedésnek nevezte a miniszter, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Az elmúlt 32 évben törvényes keretek között bármikor lehetett tiltakozni. Példaként Németországot említette, ahol egyáltalán nem sztrájkolhatnak a pedagógusok. Ezzel szemben szerinte nálunk továbbra is van sztrájkjoga a tanároknak, csak közben biztosítani kell a gyermekek felügyeletét. (Magyarul a helyzet változatlan, dolgozzanak és közben sztrájkoljanak, egyszerű dolog ez.)

A tiltakozásnak számos alkotmányos formája van Gulyás szerint, de a törvénysértést nem lehet elfogadni.

Egy adalék: Németországban az átlagos pedagógusbér (ennél jóval feljebb is lehet jutni) átszámítva havonta NETTÓ 1 millió és 1 millió 100 ezer forint között alakul jelenleg. Nem sok olyan kezdeményezésről hallottunk Németországból, hogy a pedagógusok annyira elégedetlenek lennének, mint hazánkban a nettó átlagos 200-220 ezres fizetésből. Ugye érezzük a különbséget?

Nagyon fontos hír, hogy drámaian rossz a migrációs helyzet a déli határon – fogalmazott Gulyás. Heti 5 ezer ember próbál meg illegálisan bejutni az országba, de a kerítésnek hála szinte mindenkit sikerül elfogni. A határvadászok meg fogják tudni védeni az országot a miniszter szerint. Ismét a migráció, mint terelés…

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy jelentést, ami megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá.

Gulyás erre most úgy reagált, egyetért Orbán Viktorral, aki erre azt mondta, ez egy vicc. De Gulyás ehhez még hozzátette, hogy szerinte ez a „magyar baloldal” próbálkozása arra, hogy ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz, amikből emelnék a tanárok fizetését. (…a rendőrök, a katonák, a képviselők, államtitkárok és maga Orbán Viktor milliós fizetésemelése nem függött az uniós pénzektől, a fene se érti, miért…)

A kormány előtt egy olyan javaslat szerepel a szombati ülésen, hogy az általános iskolában legalább 20 fok legyen télen, és a 18 fok csak középiskolára legyen érvényes.

Már javában jön Magyarországra a Pfizer két hete engedélyezett új vakcinája (BA.1-hez igazított), de a múlt héten engedélyeztek egy még újabb változatot (BA.5-höz igazított), ebből rendelünk-e? – kérdezte a minisztert a Telex.

Ennek utána kell néznie Gulyásnak, de „azt hiszem, már túl vagyunk a koronavírus-járványon”. Ezt a kijelentést különösen érdemes lesz figyelni a következő hónapokban, hogy ismét jönnek-e a tavalyi kötelező oltások, vagy sem…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek