Kormányközeli üzletemberek bukkannak fel Orbán Viktor öccse körül

Megosztás

A miniszterelnök 14 évvel fiatalabb öccse, Orbán Áron eddig nem vállalt közéleti szerepet, a közösségi médiában azonban nyilvános posztok sorát teszi közzé évek óta. Ezekben rendszerint azt mutatja be, amint a hobbijainak hódol: például kertészkedik, pörköltet főz, barkácsol vagy kisrepülőt vezet, időnként dallamos orosz zenéket oszt meg. Vannak olyan posztjai is, amelyek az üzleti tevékenységére utalnak – írja legfrissebb oknyomozó riportjában a Direkt36.

Egy tavaly őszi videójában például az látszik, hogy mintás ingben kalácsból készít vajkrémes, trappista sajtos, felvágottas szendvicset, miközben vidám sramlizene szól. A videó két szembetűnő részlete, hogy a szendvicsek Schobert Norbert Update márkájú, szénhidrátcsökkentett élelmiszereiből készülnek, és hogy a konyhapulton egy pisztoly hever, miközben Orbán egy katonai késsel keni a sajtkrémet a kalácsszeletre. Ezzel a miniszterelnök öccse szemléletesen ötvözi a két területet, amelyen jelenleg aktív: kiemelt érdeklődését a fegyverek iránt, illetve szerepvállalását Schobert Norbert vállalkozásában.

Orbán idén tavasszal lett igazgatósági tagja a szénhidrátcsökkentett, fogyást segítő élelmiszerek piacát megcélzó Norbi Update Lowcarb Zrt.-nek. Nem ez az egyetlen kapcsolata a céghez: horvát cége, a Circles of Angels and Devils d.o.o. működteti ugyanis az Update Nivo nevű horvátországi Update-boltot Csáktornyán. Bár nincs nyoma annak, hogy a Norbi Update-nek állami megbízásai lennének, a cégnek már Orbán Áron csatlakozása előtt is voltak egyéb jellegű kötődései kormányközeli körökhöz. A cégben közel 8 éve igazgatósági tag Ómolnár Miklós, a kormánypárti Mediaworks médiacég egyik vezetője is. Schobert pár hónapja épp az Ómolnár által főszerkesztett Ripostnak nyilatkozott arról, mennyire helyesli a kormány reakcióját az ukrajnai háborúra.

Orbán Áron a Facebookján rendszeresen reklámoz egy Global Arms Hungary nevű dunakeszi fegyverboltot is. A miniszterelnök öccse nem tűnik fel a bolt mögött álló cégben, a Multi Shoot Zrt.-ben sem tulajdonosként, sem tisztviselőként, de nyilvánvalóan köze van hozzá. Előfordult, hogy közösségi médiás posztjaiban a sajátjaként hivatkozott rá, továbbá a cég egyik lőterét részben saját kezűleg építi, valamint a vállalkozás több fióktelepe is az ő földjén van.

Ennek a cégnek már több állami kötődése is van. Tavaly pályázaton nyert 9 millió forint uniós forrást vállalkozásfejlesztésre, illetve tulajdonrésze van egy biztonsági cégben, amely az elmúlt években több nagy értékű állami közbeszerzést is elnyert. Emellett az alapító-tulajdonosa, Tűzkő Nándor nőgyógyász több állami tulajdonú meddőségi centrum felügyelőbizottságának is tagja.

Orbán Áronnak korábban volt olyan céges érdekeltsége, amely részt vett állami nagyprojektekben. Sokáig tulajdonosa volt ugyanis a korábban Nehéz Kő kft. néven, jelenleg pedig FuvarozNak Kft.-ként működő, milliárdos árbevételű cégnek, amely állami beruházásokhoz kapcsolódó projektekben is részt vett – tárta fel korábban a Direkt36 az Orbán-családról szóló cikksorozatában.

A Direkt36 kérdéseivel kereste mind Orbán Áront, mind a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t, mind pedig Tűzkő Nándort, de a cikk megjelenéséig egyikük sem reagált.

A teljes cikk itt érhető el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek