Ötödével kevesebb beteget látnak el a szakrendelők, mint a járvány előtt

Megosztás

Több ezer betegpanasz érkezett az egészségbiztosításhoz az ellátatlanság miatt, ezt pedig az orvosok elvándorlása sem magyarázza – hangzott el a Balatonfüreden tartott Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián. Az eseményről a Népszava tudósított.

Kiss Zsolt, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója előadásában arról beszélt, ötödével kevesebb beteget látnak el a szakrendelők most, mint a járvány előtti évben, ezt a szakember szerint a NEAK-hoz befutó több ezer betegpanasz is bizonyítja. A betegek az ellátatlanságot, a hosszú várakoztatást, a szakellátások elérhetetlenségét róják fel a finanszírozónak.

A NEAK adatai szerint az elmúlt hónapokban összességében 12-14 milliárdnyi szolgáltatáshoz nem fértek hozzá a betegek.

A főigazgató elmondta, hogy a szűréseket alaposan visszavette a járvány, mintegy 20 százalékkal kevesebb onkológiai szűrés történt, a rehabilitációs ellátások teljesítménye pedig 47 százalékra esett. A NEAK megvizsgálta az ellátatlanság okait is, és arra jutottak, hogy egyedül az orvoshiány nem magyarázza azt, papíron ugyanis mindössze két százalék „tűnt el” a rendszerből.

Tehát önmagában szakorvosok számának csökkenése nem magyarázza a teljesítmény elmaradását.

A konferencián felszólalók szerint az ellátatlanságra magyarázat lehet a hálapénz kivezetése is.

Pál Miklós, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet vezetője a rehabilitációs ellátások számának csökkenésével kapcsolatban azt mondta, annak egyértelmű oka van, ez pedig a hálapénz.

A páciens eddig odament, „lerakta, amit le kellett tenni a megfelelő helyen”. Erre most már nincsen mód. Az orvos akkor is megkapja a bérét, ha tíz vagy hatvan beteget rehabilitál az osztályán.

Udvari Edina a váci kórház intézményvezetője hozzátette, ők körülbelül 75-80 százalékot hoznak, a rehabilitációban csak 60 százalékot. Ennek viszont a szakember szerint nem az az oka, hogy kevesebben lennének, vagy ne dolgoznának. A problémát azt jelenti, hogy dolgozók összetétele nagyot változott. A kardiológiai osztályuk megszűnt, mert a kardiológusok elmentek, miközben 27 kilépett szakápolót hat szakápolóval próbálnak pótolni.

„Ha nincs elég nővér, nem tudunk annyi ágyat működtetni. Nincs műtősnő, nincs műtőasszisztens, és nincs mentős fiú sem, ezért az öt műtő helyett például kettőt-hármat tudunk bizonyos napokon működtetni” – mondta.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség állásfoglalásában azt írja, „a humánerőforrás-hiány és az alacsony bérek mellett a kommunikáció erősítését is elvárják a szakdolgozók az egészségügyi kormányzattól”. Azt is írják, a szakma elveti a szakrendelők centralizálásával kapcsolatos kormányzati terveket.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptember elején rendelte el a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a vegyes praxisokban ellátást végző egészségügyi szolgáltatók ellenőrzését. Az ellenőrzés tárgya a szakmai minimumfeltételek rendelkezésre állásának vizsgálata.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek