Gondoskodó Miskolc: a város segít a nehéz gazdasági helyzetben

Megosztás

Egy komplex támogatási csomagot jelentettek be ma délelőtt Miskolc vezetői. Ezzel kívánnak segíteni a gazdasági- és energiaválság miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő családoknak.

Az elszabadult energiaárak okozta többletköltségek, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet Miskolc önkormányzatának költségvetését is drasztikusan érinti. Ennek ellenére a város vezetése fontosnak tartja, hogy a miskolci családokat segítse, terheiket csökkentse. Erről szól a Gondoskodó Miskolc program, aminek részleteit szerdán, sajtótájékoztató keretében ismertettek a város vezetői a Szent István téren.

A program most bejelentett elemei:

– ingyenes LED-csereprogramot indított el a város

– folytatódik a szociális tűzifaosztás, már arról is egyeztet a városvezetés, hogyan tudnák növelni a rendelkezésre álló famennyiséget

– ingyenes energiatanácsadást biztosít a város a miskolciak számára szakemberek részvételével

– kibővül azok köre, akik szociális lakástámogatást igényelhetnek

– a tervek szerint bővül majd azok köre is, akik igénybe vehetik az önkormányzati rezsitámogatást

– könnyebb lesz olcsóbban fenntartható, kisebb önkormányzati bérlakásba költözni

– bővül azok köre, akik igénybe vehetik az átlagfogyasztás mértékéig a csökkentett gázárat

– a MIVÍZ Kft. bizonyos esetekben elengedi a tartozások kamatait

– 1,2-1,3 milliárd forintos városvédelmi alapot hoznak létre az energiaárak miatti többletkiadások finanszírozására

– felállt egy városvédelmi egyeztető testület, tagjai minden szerdán tárgyalják az aktuális helyzetet

Veres Pál polgármester azzal indokolta az intézkedéscsomag bevezetését, hogy rendkívüli időszakot élünk, hiszen a koronavírus-járvány után újabb krízishelyzet nehezíti a mindennapjainkat. Jelentősen drágult minden, az energiaárak elszabadultak, és ez érint mindenkit: önkormányzatokat, intézményeket, vállalkozásokat – de a családokat is. Nekik igyekszik segíteni a város.

– Még a kormányzati szereplők is bizonytalanok abban, milyen változások befolyásolják majd az életünket. Ebben a nehéz helyzetben fontos szerepe van a városnak, éppen ezért a Nagy-Miskolc program keretében meghirdetett Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagot kibővítjük – mondta a városvezető.

Rámutatott, az intézményrendszer, az alap- és közszolgáltatások, valamint a Holding és tagvállalatainak működtetéséhez szükséges energiafogyasztás többletköltsége jövőre megközelítheti akár a város költségvetésének a felét is

– A bölcsődéknek, az óvodáknak, az egészségügyi és szociális intézményeknek, az idősotthonoknak működnie kell, és prioritást élvez a közlekedés biztosítása. De mindent megteszünk a munkahelyek megőrzése érdekében is – húzta alá Veres Pál.

– Egy nehéz helyzetnek nézünk elébe, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy a miskolciakat elsőként, és ahogy erőnkből kitelik, támogassuk – hangsúlyozta Varga Andrea alpolgármester.

Rámutatott: ehhez az elmúlt 3 év sikeres munkája adja meg az alapokat, rendelkezésre áll a megfelelő humánerőforrás és kapacitás is az intézkedéscsomag bevezetésére és működtetésére.

Varga Andrea alpolgármester bejelentette, hogy kibővül azok köre, akik szociális lakástámogatást igényelhetnek.

És szeretnék bővíteni azok körét, akik igénybe vehetik az önkormányzati rezsitámogatást, az intézkedés részletei még kidolgozás alatt állnak.

Folytatódik a 2019-ben megreformált szociális tűzifaprogram, sőt már arról is egyeztet a városvezetés, hogyan tudnák növelni a rendelkezésre álló famennyiséget.

Aztán: ingyenes energetikai tanácsadást indítanak az önkéntes klímanagykövetek és mérnökök együttműködésével – velük tudják majd egyeztetni a miskolciak, hogyan takarékoskodhatnak a háztartásokban.

Szopkó Tibor alpolgármester azt emelte ki, hogy meg fogják óvni a miskolciak lakhatási lehetőségeit, és a lakhatási problémák megoldásában is segítenek.

– Elsődlegesen annak a többezer családnak tudunk segíteni, akik önkormányzati bérlakásban élnek. Ha valaki olcsóbban fenntartható, kisebb lakásba szeretne költözni, az sokkal egyszerűbben és ingyenesen meg tudja ezt tenni – tudatta.

A Gondoskodó Miskolc szociális és támogatócsomagot folyamatosan bővíteni fogják Badány Lajos alpolgármester elmondása szerint. Cél, hogy a város szűkös anyagi lehetőségei ellenére is segítsék a miskolciakat a nehéz időkben.

Az alpolgármester a kedvezményes földgázszolgáltatás igénybe vételére vonatkozó önkormányzati segítségnyújtásról beszélt. Ismertette, hogy ezentúl a legfeljebb négylakásos, de közös mérőórával rendelkező, nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élők is igénybe vehetik lakásonként külön-külön is az átlagfogyasztás mértékéig a csökkentett gázárat. A lakások számáról a város jegyzője egy hatósági bizonyítványt állít ki, ami kizárólag erre a célra használható fel, és a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán igényelhető. Ezt az igénylőnek kell benyújtani a szolgáltató felé.

A MIVÍZ Kft. is igyekszik segíteni, a vízszolgáltató operatív igazgatója elmondta, azon miskolci lakossági vízfelhasználók körében, akiknél tartozás áll fenn, méltányossági lehetőséget kínálnak fel.

– Figyelembe véve, hogy az inflációval együtt a jegybanki alapkamat is folyamatosan és nagymértékben emelkedik, ezért lehet, hogy a közeljövőben már jelentős tartozás halmozódhat fel a lakosságnál – mutatott rá Ádámcsó Norbert. – Ezért szeptember 15. és december 31. között azon lakossági ügyfelek, akik tartozásukat megfizetik a MIVÍZ felé, illetve részletfizetési megállapodást kötnek, és legalább a kezdő részletet megfizetik, náluk a társaság a késedelmi kamat megfizetésétől eltekint.

A városvezetők végül elmondták, felállt egy városvédelmi egyeztető testület, tagjai minden szerdán tárgyalják az aktuális helyzetet. A Gondoskodó Miskolc programcsomag újabb bővítéseiről folyamatosan tájékoztatják majd a miskolciakat.

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek