Mit tudnak a fejesgörbe bicskák?

Megosztás

A bicskák használatának már igazi hagyománya van, s a régi időkben mindenki zsebében ott lapultak. Akkoriban a “mindenes” kés nem hiányozhatott egy tevékenység elvégzése alatt sem, mára azonban eljutottunk odáig, hogy funkciók szerint kategorizáljuk ezeket a vágóeszközöket. Feltehető a kérdés, hogy a különféle típusok miben különböznek egymástól?

Ha még nem volt szerencséd a fejesgörbe bicskát a kezedben tartani, akkor tarts velem s tudd meg, hogy mire képes!

Anno, a bicskák korszakában

Míg régen az embereknek elég volt egy házi készítésű bicska is, addig napjainkban a Kések Ollók Webáruház zsebkései között számos speciális kialakítású darab vár ránk. Valljuk be, hogy a feeling sem az igazi manapság, de ha egy kicsit mélyebbre ásunk a zsebkés történetében, akkor megérthetjük, hogy miért.

A bicska mint elnevezés a török és kun nyelvezetből ered, s magát az eszközt egy rendkívül fontos és mindennap forgatott kis késnek tartották. A földműves emberek, az állattenyésztők éjjel-nappal magukkal vitték, ahová csak lehetett. De miért? Mi volt a titka? Egy bicska, ami jól bevált minden területen kinek ne tetszene? Hasznosították a munkában, az étkezés alatt, sőt még önvédelmi eszközként is funkcionált.

Ahogy teltek-múltak az évek, a régi, fából készült, faragott darabokat szép lassan felváltották a különböző funkciókat ellátó változatok. 

Nahát, mennyi bicska!

Eme kis sokoldalú eszköznek elég nagy a kínálata, és ma már az is fontos, hogy mire használjuk. 

Vannak például maskara bicskák, amelyek a munkában lesznek segítségünkre, s jellegzetes hegyük felé lecsapott szerkezetükről ismertek.

Aztán beszerezhetünk aratóbicskákat, amik már az étkezéshez, a faragáshoz egyaránt alkalmas eszközök, s talán ez az egyik legelterjedtebb zsebkéstípus.

Egy jó szalonnázó bicskával pedig… ugye nem nehéz kitalálni, mit tudunk csinálni? Ez az úri bicskának egyaránt nevezett darab keskeny, hosszú, ugyanakkor egyenes pengével rendelkezik. 

De ez még csak a töredéke a zsebkéskínálatnak, hiszen a cakli, a náder, a halas és a fejesgörbe bicska szintén közkedvelt eszköznek minősül. 

Mit tud a fejesgörbe bicska?

A fejesgörbe bicska egy olyan darab, ami nemzetközi szinten elismerésnek örvend. Ez az egyik legegyedibb és legkeresettebb zsebkés a világon.

Kiformált, ergonomikus szerkezete megbízhatóvá teszi az eszközt, nevét pedig a formájáról kapta, ugyanis egy kiszélesedő bakniból (fej) és egy kicsit hajlított markolatból áll.

A pengéje széles, ezért leginkább a maskarához tudjuk hasonlítani, de annyiban különbözik attól, hogy ennek sokkal kecsesebb a pengéje. Megjeleníti előttünk a török-bosnyák formavilágot, sokan kuruc- és kunbicskának nevezik. 

Nagyon sok zsebkés közül választhatunk, de mindig törekedjünk arra, hogy minőségi darabok mellett döntsünk, csak ez garantálja a hosszú távú használatot.

Kiemelt kép forrása: https://www.woodenearth.com/blogs/wooden-blog

Kapcsolódó cikkek