Ózd önkormányzata: Ha 2023-ra is marad a jelenlegi helyzet, eddig nem látott intézkedéseket kell hozni

Megosztás

Janiczak Dávid polgármester szerint az idei működés még finanszírozható, de a jövő év már erősen kétséges.

Testületi ülést tartott csütörtökön Ózd önkormányzata, amelyen Janiczak Dávid polgármester tájékoztatta a képviselőket az energiaválság önkormányzati hatásáról. Mint az erről szóló Facebook-bejegyzésben írta, “az energiaárak drasztikus növekedése az önkormányzat szempontjából az év hátralévő részében előreláthatólag még finanszírozható, köszönhetően a takarékos gazdálkodásnak. 2023-ban viszont amennyiben a jelenlegi helyzet fog fennállni, esetleg tovább romlik, úgy eddig nem látott intézkedéseket kell hozni” – fogalmazott.

“A villamosenergia, a gáz és az üzemanyag árának emelkedése becslések szerint közel 500 millió Ft többlet kiadást eredményeznek, miközben a két korábbi nagy foglalkoztató távozása hatalmas adóbevételi űrt hagy a költségvetésen, így a hiány hatványozódik” – magyarázza a polgármester. “Önkormányzatunk eddig is csak az általános működés finanszírozására volt képes, minimális önerős fejlesztések elvégzése mellett. A következő évben viszont csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására lesz szűken lehetőség, arra is csak akkor, ha a távhő ára nem változik az önkormányzati szektorban. Amennyiben az is emelkedik, úgy beláthatatlanok a következmények.”

“A nem kötelező feladataink, amikről le lehet (és talán kell) mondani a következők: kultúra, sport, városi rendészet, autóbusz közlekedés. Ez intézmények teljes bezárását, munkavállalóktól való megválást, épületek elhagyását jelenti. Ezt szeretnék mindenképp elkerülni. Az önkormányzat által biztosított kulturális, sport, egyházi, rendőrségi támogatások, képviselői keretek biztosan nem fognak rendelkezésre állni.”

“Hangsúlyozom, abban az esetben válhatnak valóra ezek a kilátások, ha nem tér vissza minden energia ár az eredeti kerékvágásba, és/vagy nem érkezik kormányzati segítség. Ezekre azonban jelenleg nem lehet számítani. Így megkértem a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságot, hogy készítsen válság terveket az elkövetkezendő időszakra” – zárul a poszt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek