Komoly gond lehet II. Erzsébet királynővel, sorra gyűlnek köré a családtagok is

Megosztás

Orvosi felügyelet alá helyezték a brit uralkodót, nagy lehet a gond, bár a Buckingham-palota kommunikációja eddig próbálta elfedni, most már nagyon úgy tűnik, nagy a baj II. Erzsébettel.

Az eredeti közlemény még elfedte a probléma súlyát.

II. Erzsébet királynő orvosi felügyelet alatt áll Balmoralban – jelentette be a Buckingham-palota. A palota közleményében az állt: „A ma reggeli további vizsgálatokat követően a királynő orvosai aggódnak őfelsége egészségéért, és azt javasolták, hogy maradjon orvosi felügyelet alatt. A királynő továbbra is jól érzi magát, és Balmoralban tartózkodik.”

Azóta azonban változott a helyzet.

Károly herceg, illetve Anna hercegnő mellett a yorki hercegként ismert András herceg és Eduárd herceg, Wessex grófja, valamint felesége, Zsófia hercegnő is Skóciába utaztak. Ez azt jelenti, hogy a királynő valamennyi gyermeke Balmoralba tart. A királynő lánya, Anna hercegnő is megérkezett Balmoralba.

„Közeleg a vég” – állítja a Anna Whitelock, a londoni City Egyetem monarchiakutató történésze, aki úgy véli, hogy a Buckingham-palota közleménye azt sugallja, hogy igen súlyos a helyzet. Whitelock a BBC-nek arról is beszélt, hogy II. Erzsébet elszántságát dicséri, hogy mindezek ellenére személyesen búcsúztatta el Boris Johnson miniszterelnököt, és nevezte ki utódát, Liz Trusst.

A sussexi herceg és felesége, akik éppen tervezett látogatásuk közepén vannak az Egyesült Királyságban, Skóciába utaznak – közölte a pár szóvivője. (Guardian)

„Biztos vagyok benne, hogy minden londoni nevében beszélek, amikor aggodalmamat fejezem ki Őfelsége a királynő egészségügyi állapotáért a Balmoralból érkezett hírek miatt” – mondta Sadiq Khan, a brit főváros polgármestere. „Lélekben Őfelségével és az egész királyi családdal vagyok, és a királynőnek mihamarabbi felépülést kívánok” – mondta. (Twitter)

A mai napon elmarad a Buckingham-palota előtti hagyományos őrségváltási ceremónia.

A Buckingham-palota közleményének óvatos szövegezése azt mutatja, hogy „valószínűleg valami komoly dolog áll a háttérben” – mondta a BBC korábbi királyi tudósítója. Richard Summer szerint a palota egész eddigi kommunikációja arra alapult, hogy kisebbnek mutatták a problémát, mint valójában.

„Mindig sejtettem, hogy valószínűleg többről van szó, mint mozgásszervi problémákról” – mondta a BBC-nek.

„Amikor 96 éves vagy, természetesen senki nem várja el, hogy egy 25 éves egészségével rendelkezz. Úgy tűnik, hogy a királynőt most cserbenhagyja a szervezete, de hogy mennyire, az nem tisztázott” – tette hozzá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek