Milyen jó is, hogy olyan miniszterek állítják fel a korrupcióellenes tanácsot, akik testközelből ismerik a korrupciót

Megosztás

Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal neve kellene, hogy garancia legyen arra, hogy kis hazánkban mostantól aztán tényleg nem lesz több korrupció és ismét dőlhet az EU-s pénz… Orbánék kezelésébe. De ha azt mondjuk, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezen három minisztert nem mernénk kétséget kizáróan makulátlannak nevezni, akkor még visszafogottak voltunk.

Bőven voltak ugyanis ügyek, elég csak egy “kisebb halra”, Völner Pálra gondolnunk, aki konkrétan Varga Judit igazságügyi miniszterünk helyettese volt. Tavaly bukott meg egy komoly korrupciós ügyben, amit Varga eléggé faarccal vett tudomásul, semmi különleges félelem, lemondás pedig végképp meg sem fogalmazódott benne. És ez csak egy…

A hétfő esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány létrehozna egy független hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Navracsics Tibor korábban jelezte, a rendelettel a kormány kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására decemberig úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Hatalmas szerencse, hogy az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Navracsics, a területfejlesztésért és az EU-s források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter mellett olyan szaktekintélyeknek kell előkészíteniük az OECD „és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal. (Utóbbi kettő eddig is felelt a korrupcióüldözésért.)

Az ő nevük garancia arra, hogy a korrupcióellenes harc a korrupciót testközelből ismerő miniszterek értő kezébe kerül.

Varga Judit mindenesetre azonnal újra megpróbálja kijárni Magyarországnak azt a több mint 2000 milliárd forintnyi uniós támogatást, amelyet az Európai Bizottság a magyarországi korrupció és az igazságszolgáltatás helyzete miatt visszatart. Az EUrológus cikke szerint az igazságügyi miniszter szerdán Didier Reynders igazságügyi biztossal, csütörtökön pedig Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztossal találkozik majd, hogy a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárásról és az uniós forrásokról tárgyaljanak.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek