A fideszes Győr átadta, az ellenzéki Pécs viszont nem adja az államnak vízművét

Megosztás

Sőt, nemhogy nem adja át az államnak Pécs a vízművét, a korábban államosított javainak visszavételét is megpróbálják elérni.

Nem adja állami kézbe a vízgazdálkodását a pécsi önkormányzat – derül ki a testület közleményéből. A baranyai megyeszékhelyet vezető ellenzéki önkormányzat stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, valamint a szolgáltatást végző cégre, illetve az önrendelkezés megőrzése szempontjából is fontosnak tartja a vízmű megtartását, hogy a helyi közösségeknek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket.

A közlemény részletezi a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) ajánlatát, amely szerint, ha a város augusztus 31-ig beleegyezett volna az államosításba, a kormány a vízművet kezelő önkormányzati cég, a Tettye Forrásház Zrt. idei számviteli veszteségét kifizette volna. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az állam csak az elsődleges, azaz a vízközmű szolgáltatást vette volna át a várostól, az olyan másodlagos tevékenységek, mint az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna.

Az újabb államosítási hullám helyett a pécsi önkormányzat szívesebben látná a korábban államosított javak visszaszolgáltatását.

A Fidesz már a 2010-es hatalomra kerülése előtt egyértelművé tette, hogy a saját kezébe akarja venni a magyarországi vízgazdálkodást; ennek első aktusa éppen Pécsen zajlott le, amikor a frissiben megválasztott jobboldali városvezetés még 2009-ben kiszorította a helyi vízmű francia tulajdonosát. Ráadásul már kormányra kerülvén a közművezetékek megadóztatásával lényegében a veszteséges működés felé tolták a 2012-es árakon befagyasztott, rezsicsökkentett hatósági árakkal üzemelő vízműveket. Ennek következményeképpen az államosítás ajánlata mentőöv lehet az adósságokban úszó önkormányzatoknak. Győr ugyanakkor még az egyébként nyereségesen működő vízművét is átadta az államnak. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek