Alaposan átalakul a felsőoktatási felvételi

Megosztás

Már nem lesz kötelező emelt szintű érettségi és minimumponthatár. Az államtitkár ismertette azt is, mire adhatják az egyetemek a plusz 100 pontot.

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében, ami a Telex birtokába jutott. A levélből az is világosabbá vált, hogy mire adhatják az egyetemek a plusz 100 pontjukat.

Július végén derült ki, hogy a kormány jelentősen átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. A mostani levélből az derül ki, hogy igaz 2024 szeptemberétől lesz hatályos a módosítás, de annak részletszabályait az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kell kidolgozniuk. A levél szerint a változásokat már a 2023-as felvételin is figyelembe vehetik, de azokat kötelezően csak 2024-től kell alkalmazni. A részletekről még mindig keveset tudunk, sok múlik azon, hogy az egyetemek hogyan döntenek szeptember 30-ig.

A plusz 100 pontot nagyon hasonló dolgokra adhatják az egyetemek, mint amiért az eddigi pluszpontok jártak. Így például:

  • emelt szintű érettségi vizsga,
  • nyelvvizsga, nyelvtudás,
  • tanulmányi és művészeti versenyek,
  • sporteredmény,
  • szakképesítés,
  • esélyegyenlőség (például fogyatékosság, hátrányos helyzet),
  • ha a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélből nem számítottak érettségi pontot, az azonos szakra való jelentkezésnél a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél.

De olyan szempontokat is nézhetnek, mint a

  • munkatapasztalat,
  • szóbeli vagy írásbeli saját vizsga.

Eddig az emelt szintű érettségi az egyetemi szakoknál általánosságban kötelező elvárás volt, a változás után középszintű érettségivel is be lehet kerülni majd bizonyos szakokra. Az átalakítás miatt megszűnik a felvételi követelményként előírt egy emelt szintű érettségi kötelezettsége.

Hasonlóan a feltételek enyhítését jelenti a minimumponthatár eltörlése. Eddig legalább 280 pont kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen felsőoktatási szakra bekerüljön. Mostantól nem lesz ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek