Már a fideszes polgármester kongatta meg a vészharangokat a teljesen elszálló energiaárak miatt

Megosztás

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere szörnyű jövőt vizionál, a szolgáltatók már tízszeres áron kínálják az energiát a tavalyihoz képest. Mi lesz ebből így hosszabb távon?

Az elszálló energiaárak miatt kongatta meg a vészharangot Székesfehérvár fideszes polgármestere a közösségi oldalán. Cser-Palkovics András szerint ha van valami, amit „Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása”.

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. Hazánkban is!

Biztos vagyok abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését”

– fogalmazott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok „már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON!! Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen.”

A polgármester úgy véli, a legfontosabb kérdések egyike ma az, hogy mivel, mennyiért és miből fűtik majd az óvodát, a kórházat, a nyugdíjasotthont. „Igen, fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni” – figyelmeztetett.

Végül megjegyezte: az energiaválság következményeit nem lehet lokálisan megoldani. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek