GVI: Tízből hét vállakozás valamelyik üzleti partnere csúszik a kifizetéssel

Megosztás

A vállalkozások 70 százalékának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2022 első félévében, a válaszadók 26 százaléka maga is tartozott a beszállítóinak, 14 százalékuk pedig lánctartozást tapasztalt – közölte a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi negyedéves felméréséből.

A kutatásban 350, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozás vezetőjének véleményét gyűjtötték össze. E szerint a késedelmesen fizető üzleti partnerek problémája legnagyobb arányban a kereskedelmi (86 százalék) és az 50–99 főt foglalkoztató (79 százalék) cégek körében jelent meg, míg a beszállítók felé történő tartozás leggyakrabban az 50–99 fő közötti cégek (31 százalék), az építőipari vállalkozások (29 százalék), valamint a tisztán hazai tulajdonban álló vállalatok (26 százalék) esetében fordult elő.

Lánctartozást legnagyobb arányban a 20–49 fős (18 százalék), az építőipari (22 százalék), valamint a tisztán hazai tulajdonban lévő cégek (16 százalék) tapasztaltak.

Az MVI szerint a tavaly januári felmérés óta a késedelmes fizetést tapasztaló cégek aránya nőtt. A 2021 júliusi értékhez (64 százalék) képest 6 százalékponttal lett magasabb, miközben a beszállítóknak tartozó vállalkozások aránya nem változott, a lánctartozás pedig 1 százalékpontos növekedést mutatott a megkérdezett vállalkozásoknál.

Kapcsolódó cikkek