Hagyományos tanévre készül a belügyminisztérium, de majd az energiahelyzet eldönti

Megosztás

Pénteken kérdeztett rá a HVG.hu arra a kormánynál, hogy tervezik-e kisegíteni a megnövekedett rezsiköltségek miatt az egyházi, a magán-, illetve az alapítványi fenntartású iskolákat. Egyértelmű választ – ilyet ritkán ad a kormány és a minisztériumok – nem kaptunk, azonban a Belügyminisztérium a HVG-nek azt írta, hogy: “Az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott”.

Hozzátették, hogy a kormány „a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is hagyományos rendű tanévre készól, az iskolák fűtése az eddigi gyakorlatnak megfelelően fog történni, amennyiben azt az európai energiahelyzet megengedi”.

A belügyminisztérium pedig egy megnyugtatónak szánt mondatban azt írta, hogy folyamatos figyelemmel kísérik a „nemzetközi és a hazai energiahelyzetet, beleértve az árak, a költségek alakulását, az esetleges többlettámogatásokról, majd a tények birtokában hozható döntés”.

A belügyi tárca válasza egybecseng Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szavaival, aki csütörtökön azt mondta, kizárható, hogy a fűtés költségei miatt távoktatást rendeljenek el.

Azonban a válaszokból az is látszik, hogy nem zárják ki a távoktatás lehetőségét sem, hiszen az európai energiahelyzet alakulásától tették függővé a kérdést. Ebből következően, ha a kormány adott esetben úgy látja, hogy nem szeretne ekkora plusz költséget az oktatási intézmények fűtésére fordítani, akkor nyugodtan mondhatja, hogy az európai energiahelyzet nem teszi lehetővé a jelenléti oktatás folytatását.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek