Bezárnak egy sor intézményt Nagyatádon a fűtési szezonban – kinek mit intézett a kormánya

Megosztás

Sajnos nem minden város nem minden intézményének építettek fantasztikus napelemparkot, mint amit a hatvanpusztai Orbán-birtok kapott. Ott biztosan nem lesz gond a brutálisan megemelt rezsiköltség, máshol viszont nagyon is.

A nyitva maradó intézményekben sem lesz túlzottan meleg, a sportcsarnokot például csak 15 fokra fűtik fel.

Egy sor vendéglátóhely, panzió és intézmény kényszerül lehúzni a rolót Nagyatádon, igaz néhány csak átmenetileg – derül ki a Népszava cikkéből. A közös bennük, hogy az áram és a gáz árának emelkedése miatt kényszerülnek erre a lépésre.

November elsejétől a 60 szobás Hotel Solar is bezár egy időre a kisvárosban – sőt, a lap úgy tudja, a négy atádi szállóból csak egy marad nyitva. Maróti Andrea, a Park Hotel és Étterem vezetője azt mondta, nem találtak olyan megoldást, hogy nyitva tudjanak maradni, így október 31-től bezárnak. A 18 szobás hotel és étterem havi gázszámlája a fűtési szezonban eddig 500-600 ezer forintra rúgott, jelen helyzetben viszont 3,5-4 millióra emelkedne. A Solar bezárása a város gyógyfürdőturizmusának is odavág, mivel a vendégeik szinte kivétel nélkül a fürdő miatt mennek Nagyatádra.

Több vendéglátóhely is bezár a városban. A cikk szerint a folyamatosan dráguló alapanyag- és beszállítói árak, és persze az elszálló rezsi miatt az idén már többször kellett árat emelni, s egy idő után ezt a vendégek már nem akarják-tudják kifizetni.

Ormai István független polgármester arról beszélt, hogy az intézményeik rezsije drasztikusan megemelkedett. A gáz éves szinten eddig 99 millióba került, a jelenlegi árakon viszont 365 millió lesz. Vagyis a gázáremelkedés a költségvetésünk tíz százaléka – mondta. A városháza és a kulturális központ fűtése megoldott, mivel hasznosítják a gyógyfürdő elfolyó vizét, s uniós forrásból kiépítettek egy geotermikus fűtőrendszert. Azonban így is van egy 170 milliós minuszuk, kénytelenek megszorításokat bevezetni.

Ormai elmondta a Népszavának, a fűtési szezonra bezárják a múzeumot, a művészeti galériát, a klubházat, az edzőtermet és az ifjúsági klubot. A könyvtár pedig csak heti egy nap lesz nyitva. Azokban az intézményekben, amiket nem zárnak be, ott csak 20 fok lesz, kivéve a sportcsarnokot: ott mindössze 15 fokot fog mutatni a hőmérő.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek