Megállíthatatlanul terjednek az idióta, életveszélyes kihívások a TikTokon, vigyázzunk gyermekeinkre

Megosztás

Az elmúlt másfél évtizedben terjedt el szinte a semmiből a közösségi média használata, illetve maga az internet is sokkal jobban, mint a korábbi években. Ennek egyik legkomolyabb árnyoldala, hogy fiatal gyermekeinket olyan dolgokra tudják rávenni “csoportnyomással”, hogy életveszélyes kihívások teljesítésével bizonygassák, ők mennyire bevállalósak.

Ennek természetesen nemritkán súlyos sérülés vagy halál is lehet az eredménye, ahogy ilyenekre volt is már példa.

Gyerekek és tinédzserek sokasága készít arról videót, ahogy fojtogatják magukat, másznak fel rekeszekből felépített instabil piramisokra, tüzes próbákat teljesítenek, vagy épp ájulásig gyógyszerezik magukat. Hogy sok kamasz miért vállalja a hajmeresztő próbákat, amelyek akár tragédiával is végződhetnek, nem könnyen megválaszolható kérdés. Legfőképpen azért nem, mert tinédzserekről beszélünk, akik még csak éppen ráléptek az önállósodás útjára, és mindennél fontosabb számukra a barátaik véleménye, nehezen állnak ellen a csoportnyomásnak, sőt szorongatja őket a FOMO, amit a közösségi média csak még inkább felerősít. Szakértőkkel és az UNICEF Magyarország két fiatal nagykövetétel beszélgetett a Telex ezekről a veszélyes TikTok-kihívásokról.

A 154 országban jelenlevő és több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező TikTok alkalmazás az egyik legnépszerűbb közösségi platform, a többihez hasonlóan ennek is megvan a maga varázsa és a veszélye is. Az elmúlt években a YouTube-on, Facebookon, Snapchaten vagy WhatsAppon terjedő extrém és veszélyes kihívások mellett a TikTok lett a legújabb felület arra, hogy főleg a tinédzserek egymásnak bizonygassák, mennyire bevállalósak. Ám nem minden próbálkozás sül el jól. Sőt, sajnos több végzetes esetről is hallhatunk, olvashattunk már olyanokról is, amikor gyerekek vesztették életüket, mert nem voltak tisztában azzal, mire vállalkoznak.

Verge egy július elején publikált cikke azt írja, hogy a TikTokon futótűzként terjedő Blackout-kihívás például hét, tizenöt év alatti gyermek halálát okozta tavaly. A kihívás lényege, hogy a résztvevőnek addig kell fojtogatnia magát, vagy addig nem szabad levegőt vennie, amíg elveszíti az eszméletét. Mondanunk sem kell, hogy ez rendkívül veszélyes, hiszen ha az agy nem kap oxigént, az visszafordíthatatlan károkat okozhat, vagy tragédiával is végződhet. Egy ilyen esetről számolt be nemrég a Hvg.hu is, a cikkben annak a 12 éves brit kisfiúnak a haláláról írnak, aki, miután megpróbálta teljesíteni a Blackout-kihívást, kómába esett, és több hónapig tartották gépekkel életben.

De nem ez az egyetlen kihívás, ami fiatal TikTok-felhasználók egészségét veszélyezteti. 2021 májusában a Portlandben élő Destini Crane a tűzkihívást próbálta ki – otthonuk rosszul szellőző fürdőszobájában. Destininek egy tükörre felrajzolt szimbólumot kellett volna valamilyen gyúlékony folyadékkal lángra lobbantania. A próba azonban valahol félrecsúszott, és a 13 éves fiatal lányt harmadfokú égési sérülésekkel szállították kórházba. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy testvére az Independentnek akkor azt mondta, félő, hogy Destini élete végéig mozgáskorlátozott lesz.

Többen próbálkoztak azzal a tavaly augusztusban elterjedt kihívással is, aminek lényege, hogy rekeszekből felépített, lehetőleg instabil piramis tetejére másznak fel. A People azt írta erről, hogy miután többen kerültek csonttöréssel és zúzódásokkal a sürgősségi osztályokra a kihívás teljesítése után, több amerikai orvos próbálta felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire veszélyes, amit csinálnak.

Vagy ott van például a Benadryl-kihívás, aminek a CNN cikke szerint az a lényege, hogy a vény nélkül kapható allergiagyógyszerből kell a lehető legtöbbet egyszerre bevenni, és videóban beszámolni a hatásairól.

Veszélyes TikTok-kihívásokra tehát bőven találnánk még példát, azonban ebben a cikkben inkább arra igyekszünk választ találni, mivel magyarázható, hogy egyre több kamasz hajlandó a saját testi épségét, vagy akár az életét is kockára tenni azért, hogy teljesítsen valamilyen feladatot, amit videóra vesz és feltölt. A legújabb TikTok-őrület, ami egyelőre csak egy trend és nem kihívás, a vabbing, aminek lényege, hogy a nők hüvelyváladékukat használják parfümként, hogy növeljék a vonzerejüket, természetesen semmilyen tudományosan bizonyított alapja nincs annak, hogy ez így lenne. És ebben hasonlít a legtöbb, manapság akár életeket követelő TikTok-őrületre.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek