Jósok, Rolexek és be nem váltott ígéretek – Erdei Sándor Zsolt írása

Megosztás

Kirúgták a napokban a meteorológiai szolgálat két vezetőjét mert augusztus 20-án este nem jött a vihar, nem esett az eső, ahogyan előre megjósolták, így azt mondták fideszék, már az időjós sem az igazi, repüljenek, mint Szájer az ereszről.

Kész botrány: szegények tarthatják most Európa legnagyobb tűzijátékát augusztus 27-én, Gáspár napon, pedig ebbe a Gazsi gyerekbe eddig nem sok öröme volt a felcsúti fáraónak. Gáspár Győzi meg ennyire nem érdemli meg, elég lett volna neki két 25 milliós garázskoncert, amit senki se néz.

Örüljenek hát az időjósok, hogy nem lőtték főbe őket, mint Sztálin fő meteorológusát Alekszej Feodosevics Wangenheimet.

Én eddig csak egyszer akartam jóshoz menni, de amikor felhívtam, megkérdezte mikor tudok menni, én meg letettem. Milyen jós ez? Hát nem látja előre?

Valószínűleg most majd jó sok pénzért csinálnak egy meteorológiai aperitif törzset, ahová Nyunyóka néni vízhajtó változatait teszik be, három fideszes szélkakas sámándobol egy turulmadár alatt, közben Tóth Gabi esőért énekel hétmilliós Rolexben, mögötte férje, Krausz Gábor, marhapacallal füstöl.

Ha már sámán, nekem mostanában mindig eszembe jut hogyan barmolták, barmolják el nemzeti örökségünket, a Diósgyőri várat, Rostás építész és társai. Régen, pár évtizede még a romos, csonka tornyok alatt is hangulata volt egy-egy koncertnek, egy lovagi tornának, egy kellemes, nyári estének. Most pedig a mészkőlapokkal díszített falak árnyékában talán azon gondolkodik a bukott architektor, metlaki legyen-e ragasztva a külső falra vagy carrarai csempe, esetleg biggyesszenek-e egy Gandalf figurát a bejárat fölé. Nem baj, hogy sosem létezett, de legalább híres. Sokat már nem ront a helyzeten.

Más, demokratikusabb országban az ilyen „szakemberek” ilyen mértékű elégedetlenség után sírva, szűkölve vonulnának vissza, és adnák le a portán a diplomájukat, de legalábbis meghalnának a szégyentől, hogy mit tettek egy 800 évig számunkra megőrzött nemzeti kinccsel! Itt pedig őket ezért a projektért valószínűleg a fideszesek valamilyen formában ki is tüntetik.

Csináltak egy építészeti legóvárat, meg egy üzemeltetési légvárat. Feltételezhetjük bátran azt is: ha megkapnák a Szent Koronát, csörgősipkát csinálnának belőle. Kiss János képviselő úr pedig, mint fő várfelelős, havi többmilliós fizetéssel, szolgálati titkárnőkkel, és autóval így is megkapta Miskolc fideszközeli szavazóinak bizalmát az országgyűlési választáson. Vagy legalábbis azokét, akiknek minden mindegy volt, csak ne erőszakolják meg őket a migráncsok az ukrán fronton, miközben a magas rezsiért küldi őket harcba Márki-Zay. Miközben az egykori miniszterelnöki biztos és csapata egy olyan díszletvárat erőszakolnak ránk, melyet – ha így marad – még ükunokáink is szégyellni fognak. Opcióként persze lehet, hogy felajánlják: elvontatják Etyekre, ott még jó szolgálatot tehet egy amerikai kardozós-lovaglós sorozatban.

Erre nem sajnálták a közpénzt, viszont a Diósgyőri strandra, amire valóban, és okkal vágyott a lakosság jelentős része, igen. A strand sokaknak jelentette a felhőtlen nyári kikapcsolódást, gyönyörű természeti környezetben, csodás felüdülést nyújtva az ott élőknek, és a távolabbról odalátogatóknak.

A Velünk a Város frakció mindent megtett, hogy újra legyen Diósgyőri Várfürdő, csak éppen a kormány parkolópályára állítja a várost több milliárd forint elvételével, amiből kompenzációt a fideszközeli városok kaptak. Miskolc pedig, ellenzéki lévén, nem, pedig itt is élnek fideszesek, mutatva, hogy Csöbörből gödörbe kerültünk ismét a fideszes országgyűlési képviselők megválasztásával.

Érdekes azonban, hogy a jelenlegi vármegyei főispán, dr. Alakszai 2019-es polgármesteri kampányában megígérte, hogy lesz újra strand Diósgyőrben, ám mivel elbukott, így már nem is annyira fontos. Ilyenek többnyire a fideszesek, mindent megígérnek, azután akár győznek, akár nem, az el van felejtve. Majd a következő kampányban megígérik megint!

A Diósgyőri vár tehát így, szomorú mementóként marad majd meg utódainknak, egy túlkapásokkal teli, rablógarázdálkodást folytató, választásokat a szavazók félrevezetésével megnyerő autokrata, fasisztoid kormánymű ízléstelen emlékeként.

Fideszesek! Ez a vár nem lett szép, nagyon nem, és ha azt mondjátok: várjál, majd ha kész lesz, az olyan, mint amikor az alkoholista szobafestő-mázoló ferdén rakta fel a tapétát, és mikor szóvá teszik neki, azt mondja, majd ha megszárad kiegyenesedik.

A Tündérkert volt talán az, ami valamilyen szinten kárpótolta eddig a jóízlésű embereket, ha valami szépre, jóra, kikapcsolódásra vágytak a környéken, és nem Rostás-főépítészék esztétikai környezetszennyezését akarták odamenet nézni. De jelenleg ez a projekt is parkolópályán van. És miért? Nem, nem a városvezetés, nem a polgármester hibájából.

Mindössze annyi történt, hogy egy mindenki számára kedvező bérleti szerződés mellett a kedves bérlő gondolt egyet, hogy megvásárolná, és erről tárgyalások kezdődtek, majd zsarolni kezdte az önkormányzatot azzal, hogy zárva tart. A bérlés hosszú évekre biztosította volna mindenki megelégedettségét, és az eladástól sem zárkózott el a városvezetés.

A bérleti szerződés viszont továbbra is él, ami kötelezettségeket ró a bérlőre. Például, hogy a lakosság ne egy haldokló parkot látogasson. Mert valóban sokan mennek ki a mai napig a Tündérkertbe, amely egy jó kezdeményezés volt, gyönyörű színfoltja városunknak. Egyedi, és megismételhetetlen. Ne hagyjuk hát úgy elveszni, mint az elmúlt 12 évben az igazságból azt a fránya i-betűt!

Kapcsolódó cikkek