Átadták a lillafüredi Zsófia-kilátót, már látogatható

Megosztás

Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között avatták fel a legendás épület korhű rekonstrukcióját. A komplexum alapjául szolgáló eredeti kilátót 122 évvel ezelőtt, 1900 júliusában avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt: a “Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát – írja a Minap.hu a riportjában.

A legendás épület és az odavezető bő egykilométeres tanösvény hosszú évtizedek után épült újjá, amire egy pályázaton nyert el bő 50 millió forintot a Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt. A beruházás tavaly ősszel kezdődött – most pedig immár hivatalosan is átadták a kilátót.

Az ünnepségen többen is köszöntötték a vendégeket, köztük a társszervek vezetőit, a kilátó megépítésében szerepet játszó szakembereket, a szervezőket, és a kivitelezőket. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke felidézte, 122 évvel ezelőtt a helyi természetjáró egylet építette meg a kilátót, amit gróf Teleki Zsófiáról, az akkori főispán feleségéről neveztek el.

Forrás és további részletek: Minap.hu; Fotó: Horváth Csongor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek