Végre véget érhet a kínzó aszály, rengeteg csapadék eshet a hétvégén és utána is

Megosztás

Az elképesztő szárazság után végre megjöhet a megváltó, nagyobb mennyiségű eső az ország egész területére. Van, ahova már pénteken, van, ahova csak szombattól érkezik, egy jelentős lehűléssel egybekötve.

Pénteken egy nyugat felől érkező hidegfront vethet hullámot térségünk felett, azaz a magasban elkezdődik a lehűlés, miközben a felszín közeli légrétegekben még meleg, nagy nedvességtartalmú levegő áramlik felénk, emiatt intenzív és folyamatos csapadékképződés kezdődhet térségünkben – írja az Időkép.

Rendszerbe, láncba szerveződő záporok, zivatarok, illetve csendes áztató eső egyaránt előfordulhatnak, melyek hétfő reggelig több hullámban érkezve nagy területre hozhatnak kiadós csapadékot.

A jelenlegi előrejelzések szerint többfelé 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat le, helyenként pedig akár 50-60 millimétert meghaladó eső sem kizárt a hétvége folyamán. A legtöbb csapadékot a középső és keleti országrész kaphatja.

Ez a hétvége a csapadékról szólhat, már óriási szükség van az esőre

A frontrendszer és vele együtt a csapadékzóna várhatóan lassan araszol majd kelet felé. Péntek estig főként a Dunántúlra, valamint a középső tájakra érkezhet meg a felfrissülés záporokkal, zivatarokkal, melyek között heves zivatarokra is számítani lehet.

A heves zivatarokat kísérő legveszélyesebb jelenségek a kiadós felhőszakadás és a viharos, erejű szélrohamok lehetnek, emellett jégeső is kialakulhat.

Ezen a napon az Alföld nagy részén még kitart a forróság: többfelé 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, míg nyugaton már 30 fok körül alakulhatnak a maximumok. Szombaton és vasárnap azonban várhatóan a középső és keleti tájakra is megérkezik a lehűlés és a csapadék.

A közeli dátum ellenére az előrejelzés azonban még bizonytalansággal terhelt az időjárási helyzet összetettsége miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts