Alkotmánybíróságon támadták meg a kata-törényt

Megosztás

A benyújtott alkotmányjogi panasz szerint a társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat nélküli jogalkotás alapjogokat sért. Megtámadták az új kata-törvényt az Alkotmánybíróságon (Ab) és már ki is szignálták előadó alkotmánybíróra az alkotmányjogi panaszt, amelyet egy ügyvéd nyújtott be – írja az Index. A parlamentben júliusban a kormánypártok által, az ellenzék tiltakozása ellenére megszavazott jogszabálymódosítás, amint arról a Népszava folyamatosan beszámolt, hatalmas felháborodást keltett a kisadózók körében, és hetekig tartó tüntetéssorozatot eredményezett.

Az Ab-hoz forduló ügyvéd magánszemélyként – állítja a cikk – nem járult hozzá személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához. A testülethez augusztus 2-án beérkezett indítványa szerint a törvény elfogadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat, a jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt, a szabályozás pedig súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot és az érintett vállalkozások alapjogát. Továbbá nem biztosítottak kellő felkészülési időt az érintettek számára.

A benyújtott panasz szerint az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta fokozott ellenőrzések útján kiszűrni „a bújtatott munkaviszonyban” eljárókat, nem alapozza meg, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet.

Forrás: Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek