A gépjárművezető-oktatóknak is elegük lett, olyan könnyítéseket követelnek, ami a taxisoknak jár – videó

Megosztás

Akár az üzemanyagról, akár az adózásról van szó, a taxisok minden megszorításból kimaradtak, az oktatók azonban nem. Emiatt demonstráltak, mert a kormány a nyáron jelentősen nehezebb helyzetbe hozta őket.

Az oktatók többsége egyéni vállalkozó, korábban a katatörvény szerint adóztak, a többség most az átalányadózást választja majd. Fejes Tibor gyakorlati oktató a 112 Pressnek foglalta össze, hogy miért vonultak fel szerdán Szombathelyen. Elmondta, hogy a gépjárművezetői oktatás az átalányadózás szabályai szerint a bevétel 60 százaléka után adózik majd, így háromszor annyit kell majd fizetniük, mint például a hasonló költségszerkezettel dolgozó taxisoknak, akik csak a bevétel 20 százaléka alapján adóznak.

Pillanatnyilag 6000–7000 forint körül van egy gyakorlati óra díja a városban, de ez akár 30 százalékkal is emelkedhet az adóváltozásnak köszönhetően, amit az ügyfelek nem biztos, hogy ki tudnak majd fizetni. Az oktatók extra költségei közt említette például a kötelező biztosítás mértékét is, amely lényegesen magasabb, mint a forgalom többi személyautós résztvevőjének. Hozzátette, amennyiben a szeptembertől érvényes adózási mód marad, akkor az autóiskoláknak nem lesz más választásuk, mint a megemelkedett költséget áthárítani a tanulókra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek