Van, ahol már három-négynaposra rövidített iskolahetet terveznek a tanévben

Megosztás

Egész Európa megérzi az energiaválságot, Nagy-Britanniában is gondok vannak, igaz, ott legalább a tanárok bére nagymértékben emelkedik a válságot kezelendő. Magyarország itt még nem tart, csak fenyegetések érkeznek Pintér Sándor irányából és a szándékos megosztás miatt megvetés a tanárok jussa. De megoldás lenne a rövidített iskolai hét?

A jelentősen megnőtt rezsiköltségek és a tanárok fizetés emelése miatt a közoktatás vezetői válság tanácskozásokat tartanak, mert egyelőre nem állt össze az iskolák költségvetése noha a tanév hamarosan megkezdődik. Az ellenzéki Munkáspárt a rezsiköltségek befagyasztását javasolja.

Egy essexi középiskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy egyelőre néhány iskola tervez három-négy napos hetet, de a jövőben ez általánossá válhat, mert a költségek jóval gyorsabban nőnek, mint az oktatásnak jutó pénzek. Dr. Bevan számokkal is szolgált: “Kaptunk 300 ezer font pluszpénzt, de az energiakiadásaink 200 ezer fonttal növekednek meg a tanév során. Ehhez jön még egy 70 ezer fontos pluszkiadás, mert a tanárok bérei szeptemberben emelkednek. Ezenkívül számolnunk kell még 40 ezer font pluszkiadással az iskolai kisegítő személyzet bérének emelkedése miatt.”

Az oktatási minisztérium szóvivője elismerte, hogy komoly problémák vannak: ”az iskolák – éppúgy, mint az egész ország – szembe kell, hogy nézzenek a megemelkedő fűtési költségekkel illetve a tanárok béremelésével.”

Mi lesz az iskolahét esetleges megrövidítésével?

“A költségvetés azzal számol, hogy az iskolahét 32,5 órát jelent az államilag finanszírozott iskolákban. Sok ezer iskola ki tudja gazdálkodni a szükséges pénzt a jelenlegi költségvetési keretek között. Mi arra számítunk, hogy ezek a költségvetési pénzek meglesznek a tanévre” – mondta az oktatási minisztérium szóvivője a Daily Telegraphnak.

Mi lesz az októberre meghirdetett 80%-os energiaár-emeléssel? “A jövő meglehetősen borús” – értékelte a helyzetet Dr. Bevan essexi középiskolai igazgató arra utalva, hogy a kiadások gyorsabban növekednek, mint a bevételek.

(via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek