Propaganda a valósággal szemben – 75 százalékos a német gáztározók töltöttsége

Megosztás

A kormánymédia állításaival szemben, úgy tűnik mégsem fognak megfagyni a németek télen.
A péntek éjjel A német gáztárolók valamivel több mint 75 százalékos töltöttségi szinten álltak pénteken, mintegy két héttel az erre kitűzött céldátum előtt, írja a Reuters.

Németország 23,3 milliárd köbméternyi föld alatti gáztárolóval rendelkezik, ami a 2021-ben felhasznált 100 milliárd köbméter gázmennyiség majdnem negyede.

Németország a háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisában van jelenleg, amit a fő szállítójától, Oroszországból érkező gázimport csökkenése után dolgoztak ki. Ez komoly fejfájást okoz a német iparnak, amely az ország gázigényének negyedét adja.

Oroszország június közepe óta drasztikusan csökkentette az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül az Európába érkező gázmennyiséget, jelenleg csak a megállapodás szerinti mennyiség 20 százalékát szállítja, hibás és késve érkező berendezésekre hivatkozva, míg Európa szerint a lépés politikai indíttatású.

A német kormány célja az volt, hogy a gáztárolók szintje szeptember 1-jére elérje a 75 százalékot. A következő cél október 1-jére 85 százalék, november 1-jére pedig 95 százalék. A rendelkezések között szerepel a cseppfolyósított földgáz (LNG) nagyobb mértékű importja és az energiafelhasználás csökkentésére irányuló ösztönzők bevezetése is.

A német gázpiaci szolgáltató, a THE augusztus 15-én fogja bejelenteni a fogyasztókra kivetett gázáradó mértékét, hogy segítsen az Unipernek és más importőröknek megbirkózni a megugró árakkal.

Forrás: Portfolio.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek