Hamarosan átnevezik a majomhimlőt, hogy ne sértsen semmilyen csoportot, ne legyen negatív hangzású

Megosztás

Vajon kit sérthetett a jelenlegi kifejezés? Mindenesetre a WHO a nyilvánosság segítségét kéri az átnevezésben.

A nyilvánossághoz fordul az Egészségügyi Világszervezet, mely szeretné átnevezni a majomhimlőt, annak negatív felhangja miatt – írta Politico. A WHO által összehívott szakértői csapat hamarosan létrehoz egy nyilvános fórumot, ahol mindenki megteheti javaslatait. A szakértők abban már megegyeztek, hogy a vírus variánsait római számokkal fogják jelölni.

Pénteki közleményében a WHO azt írta, hogy a majomhimlő 1958-ban kapta a nevét, mielőtt a vírusok elnevezésének jelenlegi gyakorlata kialakult volna. Manapság az újonnan felfedezett vírusoknál már ügyelni kell arra, hogy azok neve „ne sértsen kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai vagy etnikai csoportokat”, valamint a lehető legkisebb negatív hatása legyen a kereskedelemre, turizmusra vagy éppen az állatokra.

A szakértők emellett azért is érvelnek az átnevezés mellett, mert a majmok nem is természetes hordozói a vírusnak, mellyel eddig több mint 32 ezren fertőződtek meg a világban. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ eddig 42 majomhimlős esetet regisztrált.

A vírusok átnevezése egyáltalán nem ismeretlen jelenség. Korábban a koronavírus különböző variánsait is azért kezdték el a görög abc szerint elnevezni, mert a „brit” vagy az „indiai” sértő volt az érintett országokra nézve. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek