Avas zöld szigete közvetlenül a beton mellett

Megosztás

A Bükk egyik nagy kincse az Avasi Arborétum, más dimenzióba lép át, aki ebbe a csodavilágba belép és csak nézi a szebbnél szebb fenyőket.

Az Avasi Arborétum Dr. Adorján Imre Fenyőkertje egy növénykedvelő lelkes főorvos gyűjtésének nyomán lett a Tampere városrész olyan eldugott pontja, ahová belépve a látogató a fenyőkülönlegességek között járkálva úgy érzi, egy párhuzamos dimenzióba lépett át.

A 2005-ben elhunyt Adorján Imre orvos, szülész-nőgyógyász és kórházigazgató volt – emellett nagy növénykedvelőként a Kertbarátok Miskolci Szövetségének elnöke is. Utóbbi „hobbija” olyan méreteket öltött, hogy létrehozta az Avasi Arborétumot.

Az impozáns gyűjtemény mint Avasi Arborétum két részből áll: egy fenyő-, illetve egy lombosfa- és cserje gyűjteményből. Most az előbbit ismerhetjük meg, ami a teljes 6 hektáros terület mintegy 1,5 hektárnyi részét teszi ki.

Ebben az egyik unoka, Adorján Eszter, a nagypapa emlékét őrző Avasi Arborétumért Alapítvány elnöke volt a Minap.hu segítségére. Elmesélte, hogy az egykori gazos területben fantáziát látott nagyapja és nem szerette volna, ha az urbánus folyamatok maguk alá gyűrik a kitűnő adottságokkal rendelkező részt.

Önkéntes társak és más botanikus kertek segítségével sikerült beszereznie a növényállomány alapjait. Adorján Eszter felidézte, hogy az 1980-as évek végén indultak meg az arborétum kialakítását célzó munkák, amelyek aztán a ’90-es évek elején fejeződtek be.

Eleinte – főként a környéken élők – közösségi alapon kertet műveltek a területen – jelenleg a felső, lombos részen ugyanez történik –, ami a növekvő fáknak kedvező körülményeket biztosított: az önkéntesek – miközben megtermelték maguknak a növényeket, zöldségeket – gondozták a földet és körülöttük szépen növekedhettek a fenyők. Amikor azok olyan nagyok lettek, hogy már beárnyékolták a kiskerteket a parcellákon, az Avasi Arborétum teljes alsó része a fenyőkertté lett. További részletek és képek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Panel- és betondzsungel, mellette pedig egy mesevilág

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek