Mentősök: A biciklis egységek ötlete szakmailag megalapozatlan és elhamarkodott

Megosztás

Szerintük az alapvető problémákat ez a lehetőség egyáltalán nem fogja megoldani, tömegrendezvényeken lehet esetleg foganatja, ráadásul a döntés meghozatala előtt most sem egyeztettek az érdekképviseletekkel “odafentről”. De ezt már megszokhattuk.

Új feladatot kaptak július elején az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állomásvezetői a Népszava korábbi beszámolója szerint: úgy tudni, a szakembereknek fel kell mérniük, hogy

kik azok, akik többletpénzért cserébe vállalnák, hogy dolgoznak egy új, biciklis mentőegységben.

A biciklisekre azért is lehet szükség, mert az OMSZ naponta az ország minden pontjáról nagyjából háromezer hívást kap, ezek egyharmada pedig Budapestről érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők pedig nem győzik a tempót.

Ezt a hírt kommentálta most a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, amely elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a döntést. Mint írták: minden döntést támogatnak, ami a mentők munkáját segíti, a betegek vagy a mentődolgozók érdekeit szolgálja.

A tervezett intézkedéssel azonban – folytatták – nem várható jelentős terhelést csökkentő hatás.

A szövetség úgy látja, az ötlet ezért inkább szezonális jelleggel, nagy forgalmú turista és idegenforgalmi központok közelében tudna működni, illetve például rendezvények esetében.

Azt is hozzátették közleményükben, hogy az intézkedéssel kapcsolatban most sem egyeztettek az érdekképviselettel.

Az Országos Mentőszolgálat közben egy Facebook-bejegyzésben fogalmazott meg kritikát a Mentődolgozók kritikájával kapcsolatban. Szerintük indokolatlan bírálat érkezett, már csak azért is, mert a kétkerekű mentők (konkrétan a mentőmotorok) az egyik leghatékonyabb eszköznek számítanak. „Most az (elektromos) biciklis mentők bevezetésének ötletét is kritizálják a hozzá nem értők” – írták.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek