Augusztus végén állhatnak forgalomba a miskolci elektromos buszok

Megosztás

Jelentősen bővült ezzel a flottánk, reméljük, több sikerrel működnek, mint ahogy a fővárosban történt.

Átadták pénteken a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. első tíz elektromos autóbuszát. Ahogyan arról korábban lapunk is részletesen beszámolt, az autóbuszokat a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében szerezhette be az MVK. A projektre összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el korábban a város, melyet önerőből mintegy 600 millió forinttal egészítettek ki – emelte ki az ünnepélyes átadón Veres Pál, Miskolc polgármestere. A részletekről a Minap.hu számolt be.

– Az MVK autóbusz-állományának fiatalítása mellett a zöldítésére is törekszik a város az új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az elektromos autóbuszok mellett jelenleg hat CNG-meghajtású jármű beszerzési is zajlik, várhatóan ezek is forgalomba állnak még idén – jelentette ki a polgármester, aki szerint ezek nagy lépések a klímasemlegesség felé vezető úton. Hozzátette, nem véletlen, hogy Miskolc bekerült azon száz európai város közé, amik 2030-ig innovációs megoldásokkal segíthetik a klímasemlegességre történő átállást az Európai Unió többi városa számára.

A buszokat a BYD gyártotta le Miskolcnak, a cég jelenleg a világ vezető elektromos autóbuszgyártójának számít – erről már Krenner László, a cég kelet-közép-európai értékesítési vezetője beszélt. „Jelenleg a BYD az egyetlen e-busz-gyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotorokat, illetve motorvezérlő rendszereket fejleszt és gyárt” – hangoztatta. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek