A tények: májusban még a tőzsdei áraknál is drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól

Megosztás

A választások előtt mintha valami olyasmiről beszéltek volna a hatalmas kampányolás közben, hogy a piaci ár ötödéért kapja a gázt Magyarország és erről hosszútávú szerződést írtunk alá Putyinékkal. Akkor hogy is van ez? Vegyük már észre az orbitális átverést.

Májusban már rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vettük a gázt Oroszországtól, ami az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágább, számította ki a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi adataiból.

Már ismert: annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin szerint mindennél kedvezőbb áron adja el nekünk a Gazprom a fűtőanyagot a tavaly októbertől hatályos új magyar-orosz gázszerződés keretében, valójában nem történik más, mint az, hogy az oroszok az Európában irányadó, holland gáztőzsde árain kereskednek velünk is, csak két hónappal elcsúsztatva érvényesítik a tőzsdei árváltozásokat.

A lap friss számításai szerint a májusi orosz gázárunk viszonyítási alapja, tehát a márciusi tőzsdei gázár 1282 euró volt, ami így szűk száz euróval alacsonyabb az oroszok által ez alapján nekünk kiszámlázott összegnél. Ha az orosz májust a holland májussal vetjük össze, akkor is az jön ki, hogy az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek tőlünk a gázukért, mint amennyit ugyanakkor a holland tőzsdén kellett volna fizetni érte.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek