Népszavazással fognak dönteni az Öreg-tó partjára tervezett luxusszállodáról

Megosztás

Tatán három kérdésben tartanak népszavazást, amelynek kezdeményezői azt szeretnék megakadályozni, hogy a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján. Az Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját telkén, az Öreg-tó partján, ami viszont természetvédelmi területnek számít.

A tervek ellen lakossági tiltakozás indult, a beruházás megakadályozása érdekében civil mozgalom is alakult, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem 7000 aláírást gyűjtött össze. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – mintegy tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges.

A népszavazási ív az alábbi három témáról szól:

  • az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit;
  • megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék;
  • azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

Kapcsolódó cikkek