Kiszáradt a Szinva Lillafüreden – képekkel

Megosztás

Lillafüredet és a Bükk-hegységet sem kíméli a történelmi aszály és hőség. Néhány héttel ezelőtt a hegységben pusztító erdőtűzről számoltunk be, most egy újabb drámai hírrel kell szolgálnunk: a Szinva lillafüredi szakasza teljesen kiszáradt, víznek vagy nedvességnek nyoma sincs a patak medrében.

A kiszáradt Szinva medre Lillafüreden

A hír hallatán a Borsod24 bejárta a területet, hogy megpróbálja kideríteni, hol látható még egyértelmű jele a súlyos vízhiánynak és a hetek óta tartó hőségnek Miskolc nyugati határában.

Az első, már távolról is szembetűnő jelét az aszálynak az erdő lombkoronája mutatja. A megszokott zöld és élettel teli színvilág helyett most azt tapasztaljuk, hogy a fák jelentős részének a levelei elszáradtak, megperzselte őket az égető Nap, és sárgás-barnás színűek.

A súlyos szárazság a fákon is látszódik

A Hámori-tó vízszintje normálisnak mondható, nincs komolyabb jele a csökkenésnek.

A vízesésről sajnos ez már nem mondható el. Ugyan a Szinva patakhoz viszonyítva itt legalább csorog némi víz, de egyértelmű jelei mutatkoznak a szárazságnak. A vízmennyiség töredéke a megszokottnak, illetve a vízsugár is lényegesen kisebb, mint általában. Ettől függetlenül persze a nevezetesség így is lenyűgöző látványt nyújt.

Mint azt a cikk elején említettük, a Szinva lillafüredi szakasza teljesen kiszáradt, egy csepp vizet sem találni a patak medrében. Diósgyőrben a Szinva-terasznál még csordogál a patak, de alacsony a víz szintje és nagyon minimális a víz sodrása.

A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton talán számíthatunk jelentősebb csapadékra, amelyre igazán nagy szükség is lenne a további természeti károk elkerülése miatt. A néhány napos lehűlést követően azonban úgy tűnik visszatér a kánikula és a napsütés.

Sajnos az emberi tevékenységnek, klímaváltozásnak köszönhetően egyre gyakoribbak hazánkban is a hőhullámok, aszályok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek. Hosszútávon csak úgy előzhető meg a természet további pusztulása, ha elkezdünk tudatosabban élni és lehetőségeinkhez mérten óvjuk a környezetünket, csökkentjük szén-dioxid kibocsátásunkat. Amennyiben ez nem történik meg rövid időn belül, úgy valószínűleg a Szinva, a lillafüredi vízesés és a Bükk-hegység sűrű zöld erdői már csak emlékeinkben fognak élni.

Kapcsolódó cikkek