Varga Mihály: A helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog

Megosztás

A kötelező kincstári optimizmus mellett a pénzügyminiszter tusványosi előadásában többször utalgatott rá, hogy a mostani helyzettel még csak legfeljebb ízelítőt kaptunk a közelgő válságból, „szélcsend közben, vihar előtt vagyunk, és ebből a viharból könnyen lehet orkán is”. Persze ilyenkor nem konkrétan Magyarország gondjairól beszélt, hanem általában Európa és a világ bajairól. Varga Mihály előadásában a rezsicsökkentés visszafogása, a forint árfolyama vagy a kata eltörlése nem került elő. Inkább úgy beszélt, mintha egy gyorstalpalón átképezte volna magát meteorológussá: „Ha nem sikerül belátható időn belül békét kötni Ukrajnában, márpedig erre elég kevés az esély, akkor a vihart nagyon könnyen egy gazdasági forgószél is követheti.”

„Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog.

Tehát ebből a szempontból ahhoz képest, ami ránk vár, ez a mostani szerintem egy vihar előtti csönd. Túlvagyunk a pandémián, túléltük, a gazdaságok jönnek elő a recesszióból, amit a pandémia okozott. De hát látjuk, hogy mi felé megyünk, mibe csúszunk bele.”

A háború előtt is volt már infláció

Varga Mihály előadásában itt nem került elő a kormányzati propaganda által sokat emlegetett háborús infláció, arról beszélt, hogy már február 24-e előtt is megjelent egyfajta újraindítási veszteség. Vagyis az infláció először a világ járvány után a nyersanyagárak emelkedése és az alkatrészhiány hatására ugrott meg. „Globálisan azonos időszakban indultak újra a gazdaságok, és amikor minden egyszerre indul újra egy lezárás után, az óhatatlanul az energia- és a nyersanyagárak ugrásszerű változásával járEzt a helyzetet tetézte még két dolog: az egyik az ukrán-orosz háború február 24-e, egy háború, ami teljesen megváltoztatta a visszarendeződését a világnak. Másrészt pedig az Európai Unió úgy döntött, hogy szankciókkal válaszol erre a helyzetre, és az uniós szankciós csomagok egymást érik.”

A miniszter értékelése szerint a kialakult helyzeten a kínaiak és az amerikaiak nyernek, a vesztes pedig egyértelműen Európa, „ami a saját szankciói által van meggyengítve”. „Az a kérdés egyre inkább feltehető, hogy túl tudja-e élni az Európai Unió az Oroszország elleni szankciókat vagy sem.” Ezt abból vezette le, hogy szerinte Európa jelenleg nem tudja megspórolni az orosz energiát, a szankciók nem működnek és élelmiszer- és gázhiány jöhet.

Az Európai Unió gazdaságának a jó teljesítménye is kell ahhoz, hogy Ukrajnát segíteni tudjuk. Tehát itt nem arról van szó, hogy kényelmesek vagyunk, legyintünk arra, amit szankciónak hívnak, mintha nem lenne közünk hozzá. Igenis, közünk van hozzá, a szomszéd országban zajlik egy háború, nem kérdés, hogy ki az agresszor, de csak akkor tudunk segíteni Ukrajnának, ha nem omlik össze az Európai Unió gazdasága.

Belassulás vagy visszaesés

Varga szerint most Magyarországon is egy gazdasági lassulás, recesszió felé tartunk, de hogy „ez valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt még nem lehet szerintem megmondani. Napról napra változhat a helyzet. De az kétségtelen, hogy nincs olyan elemzés, ami szerint a helyzet az radikálisan javulna.” Ebben a helyzetben szerinte az alapértékekhez kell ragaszkodni és meg kell védeni az elért eredményeket. Nagyon új programokat nem indítanak, a forrásokat inkább arra használják, hogy a családtámogatásokat vagy a munkahelyeket védjék meg.

A pénzügyminiszter sem tagadta, hogy az energiatározók feltöltésénél még van tennivaló. Jelenleg a magyar tározók 45-46 százalékos szintig vannak feltöltve, ami a téli fogyasztásnak csak a 28 százalékát jelenti.
Varga úgy látja, hogy a Magyarországon bevezetett árstopok hosszú távon nem lesznek fenntarthatók. Ezek szerinte arra jók, hogy a gazdaság szereplőinek legyen idejük alkalmazkodni ahhoz a recessziós helyzethez, amit a jegybankok reakciója okozott. „Lehetőséget adunk arra, hogy legyen idő felkészülni és átállni. Ezek a lépések a túlélést segíthetik elő vállalkozásoknál, mert ha elkezd alkalmazkodni egy vállalkozás a megváltozott energiapiaci helyzethez, akkor segítettünk, hogy ez a vállalkozás munkahelyeket tartson meg és működni tudjon.”

Nem engedték el Paks 2-t

Úgy látja, hogy ebben a válságban felértékelődik az önellátás. Ahogy a járvány alatt fontossá vált a saját egészségipari kapacitások létrehozása, úgy most szerinte a Paks 2 körüli viták is lecsitultak. „Energiavészhelyzeti csomagot hirdettünk. Ebben az élettartamnövelésről, a kapacitás meghosszabbításáról döntöttünk, de nem tettünk le arról, hogy kibővítsük a kapacitásokat.”

Forrás: 444.hu

Related posts