Kiszáradt egy patak Borsodban – könnyen lehet, hogy nem az utolsó

Megosztás

A rendkívüli aszály és hőség nem kíméli a természetet. Az újabb áldozat a Bársonyos-patak, de legalább a halakat sikerült kimenteni.

A Magyarországot sújtó aszály miatt kiszáradt a Bársonyos-patak, de a halakat sikerült kimenteni – közölte az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület.

Azt írták, hogy a Bársonyos – amely a Hernád-folyóból ered – július elején teljesen kiszáradt, miután elapadt a vízutánpótlása. „Halőreink 2022. július 5. és 6. napján halmentést végeztek a Bársonyos-patak kiszáradt medrében.

A visszamaradt gödrökből mintegy 40-45 kg halat sikerült összegyűjteni és elszállítani a Hernád-folyóba. A felmelegedett, iszapos gödrökben nagyrészt védett halak egyedeit találtuk

– írta az egyesület. 

Bejegyzésünkben azt is leírták, hogy milyen fajtájú halakat találtak a folyóban. Az állatok 80 százaléka szivárványos ökle volt, amely Magyarországon védett fajnak minősül. További 10-10 százalékukat pedig csíkfajok és küllőfajok, valamint egyéb őshonos halfajok tették ki, ezek közt csukák, bodorkák, szélhajtó küszök és vörösszárnyú keszegek voltak. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek