A rezsiemeléssel pont a saját szavazóit taszítja nyomorba a Fidesz

Megosztás

Az elmúlt egy hét attól volt hangos, hogy a Orbán Viktor saját választási ígéreteivel ellentétesen folyamatos megszorító intézkedéseket jelentett be. Először 300-400 ezer katás vállalkozók adóterheit emelték többszörösére, majd rá egy nappal az átlagos családok rezsiköltségeit sokszorozták meg.

A rezsicsökkentés részleges eltörlésének bejelentésekor először az derült ki, hogy a kormány gáz esetén havi 144 köbméterben, áramnál pedig havi 210 kilowattórában határozta meg az átlagot, ezen értékek felett hatszoros-nyolcszoros áron kaphatunk áramot vagy gázt. Németh Szilárdtól azt is megtudtuk, hogy a rezsiemelés nem vonatkozik a távhős lakásokra.

A jelenlegi információk és számok alapján úgy fest, hogy a fűtési mód az, ami leginkább befolyásolja, hogy egy adott háztartás belefér-e a kormány által meghatározott limitbe, vagy sem. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a panellakásban élők azok, akiket nem érint, vagy nem érint olyan súlyosan a rezsiemelés, mivel ezekben a lakásokban többnyire távhővel teremtenek meleget, szemben a családi házakkal, ahol a gáz, a villany és a szilárd tüzelőanyagok dominálnak.  Ebből következik az is, hogy

elsősorban a családi házban élőket sújtja leginkább az intézkedés.

Ha megnézzük a választási eredményeket, illetve a közvéleménykutatások adatait, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a panellakásban élők lényegesen magasabb százalékban szimpatizálnak valamelyik ellenzéki párttal, mint a családi házban élők. Ennek nyilván egyik jelentős oka a lakóhely típusából származik, hiszen az inkább a kormány felé húzó kistelepüléseken jellemzően családi házban, még a nagyobb, inkább ellenzékhez húzó városokban jellemzően panelben élnek az emberek. Így megállapítható, hogy a Fidesz pont a saját szavazóbázisának magját terheli legsúlyosabban a rezsi emelésével.

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az elmúlt 12 évben a kormány úgy működött, hogy a saját szavazóbázisa testesítette meg a népet, a nemzetet és mindenki, aki ezen kívül esett, az egy szükségesen megtűrt egyén volt, akinek az érdekképviselete nem volt központi feladat. A másik tényező, ami meglepővé teszi ezt a helyzetet, az az, hogy kevesebb mint egy héttel a rezsicsökkentés részleges eltörlése előtt Orbán Viktor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alakuló ülésén azt mondta:

„Nem egyszerűen egy párt győzött április 3-án, hanem a magyar vidék győzött, és bár nem szabad lebecsülni a Budapesten kapott támogatást, a választást a vidék nyerte meg.”

Most elég erősen úgy tűnik, hogy a vidék és a vidéki polgárok jutalma a választási győzelemért nem más, mint több tízezerrel, esetenként százezrekkel növekvő rezsikiadások lesznek. Így ment hát szembe a Fidesz egy héten belül mindennel, amit az elmúlt tíz évben képviselt és így valósította meg azokat a jóslatokat, amiket az ellenzék kormányra kerülése esetén vizionált.

Kapcsolódó cikkek