A válság óriási lórúgás a környezetvédelemnek, sorra nyitják újra a szennyező hőerőműveket

Megosztás

Az energiaválság miatt Magyarországon is fokozzák a lignit kitermelését, ami még a barna- és feketekőszénnél is sokkal szennyezőbb. De Németországban sem sokkal jobb a helyzet, újra kell indítani a fosszilis erőművek sorát. A Covid-járvány miatt megnövekedett hulladékok után egy újabb óriási csapás a környezetre.

Az erőművek újraindítása csak átmeneti időszakra szól, hogy így biztosítsuk az energiaforrásokat a tél végéig, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy szembeszálljunk a klímaválsággal – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szombaton közzétett videóüzenetében.

A kancellár sajnálja, hogy az energiapiaci válság miatt tizenhat, már korábban leállított olaj- és széntüzelésű erőművet újra kell indítani, további tizenegynek pedig a tél végéig meghosszabbították a működési engedélyét. Noha Scholz “keserűnek” nevezte a helyzetet, hangsúlyozta, hogy ez csupán átmeneti időszakra szól, Németország kitart a széndioxid-semlegesség és a zéró-kibocsátás 2045-ös elérése mellett. A három németországi atomerőmű működését viszont nem hosszabbítják meg. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek